Knooppunten 56 - 80 - 81 -57 - 82 - 01 - 94 - 55 - 93
In Testelt sta je weer met je wielen bij de oever van de Demer. In het dorpscentrum passeer je eerst de Sint-Pieterskerk. Let op de roestbruine steen waaruit de kerk opgetrokken is. Die steen is erg typisch voor de dorpen in de Demervallei. Het is deze ijzerzandsteen waaruit de heuvels in het gebied –zoals de Weefberg—opgebouwd zijn. Eeuwenlang werd dit opvallend gesteente gebruikt voor de bouw van kerken, kastelen en woningen van belangrijke lieden. Ook de molenhuis van de watermolen (11), die je passeert in de volgende bocht, is in dezelfde steen opgetrokken. Om het rad te kunnen laten draaien werd een zijarm van de Demer afgeleid. Het waterrad is er nog steeds zichtbaar. Aan de overzijde van de Demer, maar nauwelijks zichtbaar door de bomen, staat de pastorie van Testelt – ook met ijzerzandsteen gebouwd. Zowel de kerk, de watermolen als de pastorie waren eigendom van de abdij van Averbode. De abt stelde in Testelt de pastoor aan, maar dat gaf de abdij ook het recht om een deel van oogst van de parochianen als belasting te innen. Die oogst kon meteen verwerkt worden in de watermolen.
Over de glooiende heuvels van het Hageland fiets je terug naar Scherpenheuvel. De opvallende koepel van de basiliek op de heuveltop merk je vast al eerder op in het pittige maar mooie landschap.
Tip!
In Scherpenheuvel is er keuze zat voor een gastronomische afsluiter van deze tocht. Bij de basiliek zet eetcafé De Heerlyckheid (12) een traditie voort die diep in de tijd teruggrijpt. Ooit was het pand een afspanning: paarden werden er ‘afgespand’ zodat ze terug op krachten konden komen. Vandaag werkt De Heerlyckheid samen met maatwerkbedrijf De Vlaspit. Mensen die moeilijk toegang vinden tot het reguliere arbeidscircuit worden er onder begeleiding ingeschakeld. Het lokale netwerk wordt verder ondersteund door te kiezen voor verse en lokale producten uit eerlijke handel.