Ga naar hoofdinhoud

Watermolen Testelt

  • Dorp 34, 3272 Testelt (Scherpenheuvel-Zichem)
  • Erfgoedsites
Graanmolen aan de oever van de Demer in Testelt

Deze prachtige watermolen draagt twee jaartallen. In de zijgevel staat 1608 vermeld en een metselaarsteken, boven de ingangsdeur is het wapen van de Averboodse abt Servaes Vaes met als kernspreuk ‘Ne quid nimis’ (in niets teveel) en het jaartal 1678 terug te vinden.

De molen werd echter reeds vermeld in het midden van de 12de eeuw. Het bestond uit twee delen: een graanmolen en een oliemolen. In 1151 stond Zeger, toenmalige heer van Testelt, zijn molenrechten af aan de Norbertijnenabdij van Averbode. In 1543 gaf Keizer Karel toestemming aan de markies van Aarschot om de molen te kopen, maar de abdij mocht nog steeds met de opbrengst van de molen (2500 gulden) goederen aankopen.

In de 16de eeuw deed de molen dienst als versterking tegen oorlogsgevaren. In 1598 werd de molen in brand gestoken door Spaanse troepen, maar in 1608 werd de molen toch terug heropgebouwd, vandaar het jaartal 1608 op de zijgevel. Het tweede jaartal en het wapen boven de ingangsdeur kan eenvoudig verklaard worden door het feit dat de molen opnieuw in het bezit van de abdij kwam. De molen werd verpacht.

In de 19de en 20ste eeuw veranderde de molen regelmatig van eigenaar. In het begin van de 19de eeuw kwam de molen in de handen van de familie Theyskens. De slagmolen op de linkeroever werd afgebroken omstreeks 1910 om plaats te maken voor Villa Ter Wolf. De overgebleven graanmolen werd wel nog zo goed mogelijk onderhouden. Deze werd in 1928 doorverkocht aan Victor van Aelst. In 1952 kwam de site in bezit van de Belgische staat die de molen als monument liet beschermen. Nadien kwam de molen terug in privé-eigendom bij Hervé Segers die de molen liefdevol liet restaureren.

Testelt Villa Ter Wolf naast de molen
Villa Ter Wolf

Bijkomende info

Watermolen Testelt

Bereikbaarheid

Parkeer je wagen in de straat Dorp of aan het station van Testelt. Of, kom met de trein.

<