Ga naar hoofdinhoud
Demerbroeken

Demerbroeken wandeling

Kies voor een wandeling van 2,2 km, 3,6 km, 6,5 km of 8,9 km vanuit Testelt of Zichem

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Wandel door De Demerbroeken, een uitgestrekte brok natuur in de brede vallei van de Demer, tussen Testelt, Zichem, Averbode en Diest. Te voet doorkruis je een ongerept overstromingsgebied.

Demerbroekenwandeling

Koe achter een boom in de Demerbroeken Demerbroeken Vogelkijkhut in de Demerbroeken in Landschapspark de Merode
De Demerbroeken
Testelt

Testelt is gelegen op de rechteroever van de Demer tussen Diest en Aarschot, in de onmiddellijke buurt van de abdij van Averbode en het Mariale bedevaartsoord van Scherpenheuvel. Het dorp ligt in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant, een beetje scheefgedrukt tussen het vruchtbare Hageland en de zandige, bosrijke Zuiderkempen.

In Testelt vind je enkele gebouwen die in de streekeigen ijzerzandsteen zijn opgetrokken. De Sint-Pieterskerk is er een mooi voorbeeld van. De bouwstijl wordt trouwens Demergothiek genoemd. Ook de watermolen, die ten behoeve van de abdij van Averbode werd opgetrokken, bestaat deels uit deze ijzerzandsteen.

Van op de Voortberg (knooppunt 298 - 59), een overblijfsel van een vroegere zandbank van de oude Diestiaanzee, heb je een indrukwekkend panoramisch zicht over Testelt en het begin van het Hageland.

Zichem

Wanneer je Zichem zegt, denk je onmiddellijk aan de Witte van Zichem en zijn geestelijke vader, Ernest Claes. Het geboortehuis van Ernest Claes vind je nog op een boogscheut van de dorpskern, tegenwoordig is het een museum. Het interieur gunt ook een blik in het leven zoals het was rond 1900. Enkele horecazaken uit de buurt doen trouwens ook nog denken aan het literaire oeuvre van Ernest Claes. Maar Zichem is meer dan Ernest Claes. In Zichem vind je bijvoorbeeld ook de mysterieuze Maagden­toren, een middeleeuwse grenstoren die nu tot uitkijktoren is omgetoverd.

Aan de oevers van de Demer, aan gemeenschapscentrum de Hemmekes (knooppunt 341 - 342), kan je aan boord gaan van een authentieke, handgemaakte platboot uit de 19de eeuw. Deze platboten vervoerden onder meer hooi voor de koninklijke paarden vanuit Zichem naar Brussel. Vandaag doet hij dienst als originele picknickplaats. De Sint-Eustachiuskerk in typische Demergothiek is de moeite waard, ze werd opgetrokken in lokaal gewonnen ijzerzandsteen.

De Demerbroeken

De Demerbroeken vormen een uitgestrekte brok natuur in de brede vallei van de Demer, tussen Testelt, Zichem, Averbode en Diest. Je doorkruist er een ongerept overstromingsgebied. Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt samen met Natuurpunt aan de uitbouw van een uitgestrekt natuurreservaat met rietruigtes, afgewisseld met soortenrijke hooilanden en inheems loofbos.

Ook interessant

Wat zoek je?

<