Ga naar hoofdinhoud
Wandelen naar de Maagdentoren in Zichem

Klim tot bovenop de Maagdentoren

En geniet van een panoramisch uitzicht!

  • Zien & doen

Wie de moed heeft om de Maagdentoren te beklimmen, wordt beloond met een prachtig uitzicht op het Merodegebied.

Een panoramisch uitzicht!

Als je beneden in de toren naar boven kijkt, zakt de moed je misschien al in de schoenen want er zijn heel wat trappen te beklimmen. Eens boven gekomen is de inspanning snel vergeten. Je geniet er van een panoramisch uitzicht over de Demerbroeken, de Basiliek van Scherpenheuvel, de Abdij van Averbode en Zichem. Ideaal dus om te beslissen waar je volgende uitstap naar toe gaat. Ga je mee 'Op stap met de Witte' om het erfgoed van Zichem te ontdekken? Of ga je een kaarsje branden bij de Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel? De keuze is aan jou! Eén ding is zeker: afsluiten met een ijsje aan de Lekdreef aan de Abdij van Averbode is in ieder geval een goed idee.

Een toren met een lange geschiedenis

Al bij de eerste aanblik wordt duidelijk dat de Middeleeuwse Maagdentoren een lange geschiedenis met zich meedraagt. Hij werd in de 14de eeuw gebouwd. Doorheen de volgende eeuwen werd hij meermaals uitgebreid, opnieuw deels afgebroken en gerestaureerd. Maar in 2006 sloeg het noodlot toe: de toren stortte deels in. Uiteindelijk volgde een restauratie waarbij het ingestorte gedeelte opnieuw werd opgebouwd. Intussen kan je de toren opnieuw beklimmen.

Maagdentoren?

Niet alleen veranderde de toren zelf verschillende keren van uitzicht, hij kreeg ook verschillende namen. Tegenwoordig wordt hij 'Maagdentoren' genoemd, wat verwijst naar een legende. De dochter van de kasteelheer werd door haar vader in deze toren opgesloten. Waarom? Omdat ze niet wilde trouwen met de man die hij voor haar had uitgekozen...

Contactinfo

Adres
Steenweg Diest z/n
3271 Scherpenheuvel-Zichem
Telefoonnummer
+32 (0)13 77 20 81
E-mailadres
toerisme@scherpenheuvel-zichem.be

Te voet en met de fiets

De Maagdentoren is niet bereikbaar met de wagen. Te voet kan je de toren bereiken via knooppunt 208 en 134 van wandelnetwerk de Merode. Fietsers volgen het knooppuntennetwerk tot knooppunt 59 in Zichem.

Met de wagen en de trein

Wie met de wagen komt, kan parkeren in Zichem.

- Markt (blauwe zone)
- Station (Ernest Claesstraat 34c)
- Zaal De Hemmekes (Ernest Claesstraat)

De Maagdentoren ligt op wandelafstand van het station van Zichem.

Van aan het station volg je de weg naar wandelknooppunt 134 of 208.

Openingsuren

Je kan de toren elke dag beklimmen van 10u tot 17u.

Buiten de openingsuren kan je de de toren met een gids bezoeken. Neem hiervoor contact op met Toerisme Scherpenheuvel-Zichem.

Ook interessant

Wat zoek je?

<