Ga naar hoofdinhoud
Basiliek van Scherpenheuvel

Pelgrimswandeling

Een wandeling van 12 km vanuit Scherpenheuvel

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Wandel van de Onze-Lieve-Vrouwe Basiliek met haar gouden sterren over de oude spoorwegbedding naar Zichem. Beklim er de Maagentoren en wandel langs rustige wegen terug naar de zevenhoekige stad.

Praktische informatie
  • Vertrekplaats: Parking Mariahal, Spordel 3, 3270 Scherpenheuvel-Zichem. Aan wandelknooppunt 137. Je kan er gratis parkeren en er staat een infobord over deze wandeling. Op het plein aan de Basiliek vind je verschillende horecazaken.
  • Afstand: 11,9 km
  • Knooppunten: 137 - 244 - 148 - 140 - 120 - 209 - 283 - 344 - 141 - 375 - 135 - 134 - 208 - 138 - 383 - 139 - 406 - 137
  • Wandelkaart

Merk je tijdens je wandeling dat de bewegwijzering ontbreekt of niet correct is? Meld dit dan via toerismevlaamsbrabant.be/routemeldpunt.

Met de trein

Kom je met de trein? Stap dan af in het station van Zichem en wandel naar knooppunt 342 en 134 (500 m). Je pikt in op de wandeling aan knooppunt 134.

Wandelen vanuit Scherpenheuvel

De aartshertogen Albrecht en Isabella keken per­soonlijk toe op de bouwwerken van de Onze-Lieve- Vrouwebasiliek van Scherpenheuvel. De bouw begon in 1609 en was klaar in 1627. De koepel is belegd met lood en versierd met 298 zevenpuntige gouden sterren. Ook het plein rond de kerk - met aan de rand ervan de kleurrijke kraampjes met souvenirs en streekproducten - telt 7 hoeken.

De basiliek staat op de plaats waar volgens de leg­ende een herder een Mariabeeldje in een eik vond. Toen hij het beeldje mee naar huis wilde nemen, ver­steende hij. Pas toen de schapenboer hem kwam zoeken en het beeld terug aan de eik hing, kon de herder weer bewegen. Scherpenheuvel is nog steeds het bekendste bedevaartsoord van Vlaanderen. In de Mariamaand mei stromen pelgrims uit heel het land toe om en een kaarsje te branden in de kaarsenka­pel.

Via de oude spoorwegbedding van ‘Het Boemelke’ kom je in het dorp van De Witte: Zichem. Ernest Claes (1855-1968) draagt zijn geesteskind op de schouders voor de kerk van het dorp. Het geboorte­huis van de schrijver is een museum én het bezoek­erscentrum van de prachtige Demerbroeken. Een heerlijk stuk natuur waar Ernest tijdens zijn wan­delingen inspiratie vond.

Aan de oever van de Demer waakt de Maagden­toren al sinds de middeleeuwen over de streek. Deze grens- en woontoren heeft onderaan muren van 4,2 meter dik, maar toch gebeurde in 1995 na jaren van verloedering het onvermijdelijke: de toren stortte deels in. Na een grondige restauratie is de Maagden­toren opnieuw een bijzonder baken in het landschap. Beklim de toren en geniet van het uitzicht.

Ook interessant

Wat zoek je?

<