Ga naar hoofdinhoud
Basiliek van Scherpenheuvel

Pelgrimswandeling

Een wandeling van 12 km vanuit Scherpenheuvel

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Wandel van de Onze-Lieve-Vrouwe Basiliek met haar gouden sterren over de oude spoorwegbedding naar Zichem. Beklim er de Maagentoren en wandel langs rustige wegen terug naar de zevenhoekige stad.

Wandelen vanuit Scherpenheuvel

In de 17de eeuw gaven de aartshertogen Albrecht en Isabella hun hofarchitect Wenceslas Cobergher opdracht voor de bouw van een kerk in Scherpenheuvel. Die kreeg zeven hoeken en een centrale koepel bedekt met sterren. De zeven hoeken werden ook overgenomen in het grondplan van de stad. De Onze-Lieve- Vrouwebasiliek van Scherpenheuvel staat op de plek waar volgens de legende een herder een Mariabeeldje in een eik vond. Toen hij het beeldje mee naar huis wilde nemen, versteende hij. Toen de schapenboer hem kwam zoeken en het beeld terug aan de eik hing, kon de herder weer bewegen.

Scherpenheuvel is nog steeds het bekendste bedevaartsoord van Vlaanderen. In de Mariamaand mei stromen pelgrims uit heel het land toe. Ze branden een kaarsje of kopen een aandenken bij de kleurrijke kraampjes.

Via de oude spoorwegbedding van ‘Het Boemelke’ kom je in het dorp van de Witte: Zichem (wandelknooppunt 135). Voor de kerk draagt Ernest Claes (1855-1968) zijn geesteskind op de schouders. Zijn geboortehuis is een museum én het bezoekerscentrum van de prachtige Demerbroeken (tussen KP61 en 411). Ernest vond tijdens zijn wandelingen inspiratie in dit heerlijk stuk natuur.

Aan de oever van de Demer waakt de Maagden­toren al sinds de 14de eeuw (KP134). De toren stortte in 2006 na jaren van verval deels in. Na een grondige restauratie is de Maagdentoren opnieuw een bijzonder baken in het landschap. Beklim de toren en geniet van het uitzicht!

Wandelen vanaf den egger

Gemeenschapscentrum den egger is dé cultuurtempel van Scherpenheuvel-Zichem. Het gebouw, ontworpen door architect en kleinkunstenaar Zjef Vanuytsel, werd op 6 juli 2006 officieel geopend. Sindsdien treden er heel wat bekende artiesten uit binnen- en buitenland op.

Naast de twee ruime zalen vind je er een expositieruimte, oefenlokalen voor aankomend talent en enkele vergaderzalen. Den egger is ook de thuis van de vrijetijdsbalie, waar je terecht kan met al je vragen over jeugd, sport, erfgoed, cultuur, den egger, gezondheid en gelijke kansen. Rondom het gebouw werk je in de buitenlucht gratis aan je conditie en gezondheid.

In het Scherpenheuvels dialect zijn eggers mensen die met een eg de grond zaaiklaar maakten. Dankzij eggers brachten gronden meer op, was er voldoende te eten en werd het leven net iets aangenamer en feestelijker. Den egger doet dit vandaag ook met een brede waaier aan culturele activiteiten en een toegankelijk vrijetijdsaanbod.

Den egger is het ideale startpunt voor een bezoek aan het gezellige centrum van Scherpenheuvel. Binnen in de bekende basiliek vind je onder andere zeven werken van de 17de eeuwse schilder Theodoor van Loon. Een kaarsje branden in een van de kaarsenkapellen en een bezoek aan de traditionele kraampjes hoort er natuurlijk bij. Duik de omliggende velden in als je wil genieten van prachtige vergezichten en absolute rust.

Contactinfo

Adres
Isabellaplein z/n
3270 Scherpenheuvel
Telefoonnummer
+32 (0)13 35 56 40
E-mailadres
secretariaat@scherpenheuvel.be

Vertrekpunt

Vertrekpunt: Parking Mariahal, Spordel 3, 3270 Scherpenheuvel-Zichem. Aan wandelknooppunt 137. Je kan er gratis parkeren en er staat een infobord over deze wandeling. Op het plein aan de basiliek vind je verschillende horecazaken.

Met de trein: van station Zichem wandel je naar knooppunten 342 en 134 (500 m). Je pikt in op de wandeling aan knooppunt 134.

Afstand en knooppunten

Afstand: 11,9 km

Knooppunten: 137 - 244 - 148 - 140 - 120 - 209 - 283 - 344 - 141 - 375 - 135 - 134 - 208 - 138 - 383 - 139 - 406 - 137

Wandelkaart

Ook interessant

Wat zoek je?

<