Sint-Sulpitiuskerk Diest
- Erfgoedsites
Een typisch voorbeeld van een kerk opgebouwd in Demergotiek
De Sint-Sulpitiuskerk van Diest is één van de vele kerken in Landschapspark de Merode die gebouwd zijn met ijzerzandsteen (Demergotiek). Zij staat statig te pronken op het Marktplein van Diest.
De gotische kerk van Diest is opgebouwd in zeven bouwcampagnes. De eerste bouwperiode vond plaats tussen 1310 en 1340 onder leiding van de bouwmeester Pierre de Savoye. De bouw van de noordzijbeuk en het koor werd als eerste opgestart. Enkele bouwfases en bouwmeesters later startte de laatste bouwperiode in 1503 tot het jaar 1537. Hierbij werden de laatste twee traveeën onder leiding van vier naamgenoten: Jan Peters, Jan de Kessele (van Kessel), Jan Panis en Jan Loeys. In de laatste bouwfase werd ook de toren gebouwd door Willem de Visschere, maar deze werd nooit afgewerkt. Ondertussen is de kerk ook reeds verschillende keren gerestaureerd.
Voor de opbouw van de kerk werd er niet enkel ijzerzandsteen gebruikt, maar ook Gobertange en Balegemse stenen (witte kalkstenen). Er zijn vele kerkschatten terug te vinden in de kerk, gaande van een laatgotisch triomfkruis tot een 17de-eeuwse beiaard die uit 47 klokken bestaat. Het graf van Filips Willem van Oranje-Nassau, Heer van Diest, pronkt voor het hoofdaltaar.
Toegankelijkheid
Open van juni tot en met september: di-zo van 13 tot 17 uur.
Van oktober tot en met mei: elke eerste zondag van de maand van 13 tot 17 uur.