Knooppunten: vertrekpunt - 09 - 10 - 15
Vertrekken doe je bij het Meetshovenbos (1). Dat bos is dé groene long van Aarschot. Je kan er naar hartelust wandelen, spelen, sporten en zelfs blijven slapen op de bivakplaats in het zand van een oude landsduin. Meteen aan de start zie je een heel bijzonder kunstwerk: de BAT-tery (vanaf einde zomer 2023). Een oude grote 'Duracell'-batterij, die voorheen dienst deed als icoon op een nabijgelegen rondpunt, werd door ANB omgevormd tot een zomerhotel voor vleermuizen. Aarschotse Kunstenaar Wilfried de Cock integreerde het met zijn werk 'BATwoman'. Laat je fiets even staan en wandel 70 m en je komt bij een vleermuizenbunker. Bepaalde soorten zullen deze ruimte gebruiken om er tijdens hun winterslaap te verblijven. De vetreserves die ze tijdens de zomer opbouwen, worden zo opgebruikt van oktober tot april.
Eénmaal Meetshovenbos voorbij, begin je in Aarschot eerst aan een dikke streep blauw van de Demer. Met de gerestaureerde 's Hertogenmolens (2) bereik je de oude stadsgrens van de stad. Het watercomplex toont de macht van de heren van Aarschot in de 16e eeuw. De waterpoort beschermde de stad tegen indringers; er werd tol geheven op goederen; en er was een banmolen van de heer. Boeren waren verplicht hier hun graan te laten malen. Een deel van de oogst moesten ze als belasting achterlaten.
Aan de overzijde van de Demer staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk (3). In elke gids lees je dat ze het mooiste voorbeeld is van de Demergotiek. Het enige onderscheidende kenmerk van deze lokale bouwstijl is het gebruik van de roestbruine streekeigen ijzerzandsteen. Die typische steensoort ga je verderop in deze tocht nog tegenkomen. Misschien klingelt net op het moment dat je passeert de vredesbeiaard met zijn 51 klokken. Die werd in 2018 in de toren van de kerk gehangen. Dat was precies honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. In augustus 1914 was Aarschot de eerste Vlaamse stad waar het Duitse leger massaal burgers ombracht (170 slachtoffers). Sindsdien is Aarschot officieel een martelaarsstad en daarom de bezitter van een vredesbeiaard.
Tip!
Je kan je fietstocht combineren met een terrasje op de Grote Markt en een bezoek aan streekwinkel De Vliertuin (4) in de Amerstraat. Je vindt er een breed gamma aan streekproducten, maar de winkel is vooral gespecialiseerd in eigen theemengsels en vruchten- en kruideninfusies. Ook natuurlijke siropen zijn een specialiteit van het huis. De bessen, vruchten en kruiden voor deze producten worden gekweekt in hun boerderij in Ramsel.