Ga naar hoofdinhoud

's Hertogenmolens

  • Demerstraat 1, 3300 Aarschot
  • Erfgoedsites
Uniek molencomplex van 3 molens over de Demer

De 's Hertogenmolens in Aarschot zijn een uniek molencomplex dat teruggaat tot de 14de eeuw. De molens werden in de 16de eeuw door Willem de Croy samengevoegd en naar hun huidige locatie verplaatst.

Op deze locatie, aan het uiteinde van de stadswallen en achter het begijnhof, kregen de molens een economische, hydrografische en militaire functie. Malen van graan en tol heffen waren een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast was er ook een schorsmolen voor de leerlooierijen en een moutmolen.

De molens waren achtereenvolgens in bezit van de hertogen van Croy en van Arenberg. De molens werden in 1795, zoals vele gebouwen van de adel en de kerk, door de Fransen verkocht. In 1911 kwamen de molens in handen van de staat. De molens werden nog gebruikt voor het malen van glas en korrels voor schuurpapier. In 1970 werden de molens deels vernield door een brand.

In 2010 werden de molens, na een restauratie van 5 jaar, opnieuw voor het officieel geopend. Ze worden nu uitgebaat als hotel en restaurant.

Contactinfo

Adres
Demerstraat 1
3300 Aarschot
<