Ga naar hoofdinhoud

Klompenmuseum Den Eik

  • Hoeve Den Eik 3, 2431 Laakdal
  • Erfgoedsites
  • Labelhouders
Maak kennis met een uitgestorven industrie en het klompenbelevingspad

Steeds minder mensen zijn vertrouwd met klompen. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze massaal vervangen door ander schoeisel. Nu zijn we al zover dat de generaties die nu geboren worden er helemaal niet meer mee vertrouwd zijn. Ook de klompenmaker is een uitstervend ras, alhoewel… Dat geldt niet voor dit museum. Sinds 1988 bestaat in Laakdal een Klompenmuseum. De Vrienden van het Museum vzw richtten het op als eerbetoon en herinnering aan de klompenmakers die in de 19de en de 20ste eeuw Laakdal en omstreken van schoeisel voorzagen. Vooral de deelgemeente Vorst, waar het museum oorspronkelijk gevestigd was, was een Mekka van de klompennijverheid met export in de hele regio. Het museum biedt een overzicht van de ambachtelijke en de mechanische klompenmakerij en men kan er klompen kopen.

Voel zelf wat het betekent om op klompen te lopen

In het bos achter het Klompenmuseum vind je het Klompenbelevingspad. Bezoekers kunnen hier klompen ontlenen en het lopen op klompen ten volle ervaren tijdens een tocht door het bos over verschillende ondergronden en avontuurlijke belevingselementen.

Voor zij die nooit klompen hebben gedragen is dit een unieke gelegenheid om eens te voelen wat het betekent om op klompen te lopen. Voor de ouderen onder ons een hernieuwde kennismaking met schoeisel uit lang vervlogen tijd met bijhorende herinneringen en sterke verhalen.

Tip: neem een extra paar dikke sokken mee.

Extraatje: Aan het Klompenmuseum vertrekt een Vossenstreken-wandeling.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid
  • Individueel bezoek: Vanaf het eerste weekend van april tot 31 oktober: elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.
  • Groepen: Gans het jaar door. Vooraf tijdig online of telefonisch aanmelden.

Contactinfo

Adres
Hoeve Den Eik 3
2431 Laakdal
Telefoonnummer
+32 (0)13 66 26 55
E-mailadres
info@klompenmuseum.be
Website
www.klompenmuseum.be/

Bijkomende info

Klompenmuseum

Parkeren

Aan het klompenmuseum is een parking

<