Ga naar hoofdinhoud
Wandelnetwerk-de-Merode

Ontdek wandelnetwerk de Merode

Het populairste wandelgebied in Vlaanderen

  • Wandelen
  • Wandelen & fietsen
  • Zien & doen

Wandelnetwerk de Merode is het populairste wandelgebied in Vlaanderen. Het telt maar liefst 700 kilometer wandelpaden, en dit doorheen 3 provincies.

Bovendien maakt wandelnetwerk de Merode de verbinding met de netwerken Hagelandse Heuvels, Demer en Dijle, Kempense Netevallei, Grote Netewoud en het Limburgse wandelnetwerk in Ham.

Enkele suggestieroutes

Aan mooie wandelwegen is er geen gebrek in Landschapspark de Merode. Raadpleeg zeker onze overzichtspagina van wandelroutes.

Deze suggestieroutes zullen je in ieder geval niet teleurstellen:

Demerbroekenwandeling
  • Kies voor een route van 2,2 km, 3,6 km, 6,5 km of 8,9 km langs de Demer en in de Demerbroeken in Zichem. Je bent nu echt in het landschap van de Witte.
  • Maak een klein ommetje langs knooppunten 208 en 134 en beklim de Maagdentoren voor een prachtig uitzicht over de regio.
Wandelen tussen kastelen en water
Webbekoms Broekwandeling
Ontdek de norbertijnen in de Merode

De norbertijnen en de Merode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun aanwezigheid had enorme invloed op de ontwikkeling van het landschap, en dat kan jij vandaag nog steeds ontdekken.

In 2021 vierden we internationaal 900 jaar norbertijnen. Om dit te vieren stippelde Landschapspark de Merode maar liefst 13 wandelroutes uit doorheen de 9 merodegemeenten.

De wandelingen leiden je niet alleen langs de abdijen van Tongerlo en Averbode. Je ontdekt ook veel andere erfgoedplekken zoals norbertijnenhoeves, pastorijen en molens. En dit te midden van prachtige natuur.

Oude pelgrimswegen opnieuw toegankelijk

In het voorjaar van 2022 werden oude routes vanuit Herselt, Diest, Landen en Tremelo nieuw leven ingeblazen. Je kan de routes digitaal raadplegen of je volgt de bordjes die de routes markeren.

Zelf je route uitstippelen via wandelknooppunten?

Via de wandelrouteplanner kan je heel eenvoudig je eigen route uitstippelen, opslaan en delen.

Gebruik je liever een papieren kaart? Deze kan je aankopen in de toeristische onthaalpunten of online bestellen op deze website.

Met kinderen op pad?

Hier vind je heel wat inspiratie!

Ken jij de 5 landschapstypes van Landschapspark de Merode al?

Wandelen is de ideale manier om de diversiteit in het landschap te ontdekken!

Ook interessant

Wat zoek je?

<