Ga naar hoofdinhoud
Zammelsbroek

Putteke van ’t Huttekepad

Een wandeling van 10 km vanuit Zammel of Oosterlo

  • Wandelen
  • Wandelen & fietsen

Ga op verkenning in het Zammelsbroek, een rustige, brede vallei van de Grote Nete. Verbaas je onderweg over de grote verscheidenheid aan fauna en flora.

Wandelen in het Zammelsbroek

Zammel is een gehucht van Geel dat zijn naam verleend heeft aan het nabijgelegen natuurgebied ‘het Zammelsbroek’. In deze rustige, brede vallei van de Grote Nete vind je een grote verscheidenheid aan biotopen. Een droge zandduin, bekend als de Kalvarieberg, ligt naast veel natte natuur: vijvers en moerassen. Geen wonder dat dit gebied allerhande vogels aantrekt zoals blauwborsten, ijsvogels en eenden natuurlijk. Op de hoger gelegen Kalvarieberg voelt de bosuil en sperwer zich thuis en hoor je spechten hameren op de bomen.

Ook in de vijvers en moerassen is er een grote biodiversiteit. Je vindt er planten als grote waterweegbree, watertorkruid, grote en kleine egelskop. Met daartussen tal van waterdiertjes: schrijfhoornslakken, bootsmannetjes, libellen en waterjuffers.

Met het Sigmaplan maakt de Vlaamse overheid hier werk van de ontwikkeling van natte natuur om de vallei te beschermen tegen overstromingen en verdroging. Dat zal een boost geven aan de biodiversiteit en bijdragen aan een betere waterkwaliteit van de Grote Nete. Zulke riviernatuur is ook nuttig in de strijd tegen de klimaatverandering: ze houdt water vast als een grote spons en geeft het in droge periodes af. Bovendien houdt deze natuur CO2 vast.

Wist je dat…
  • … je vanuit Zammel ook kan doorwandelen naar het kasteel van prins de Merode (knooppunt 19) in Westerlo?
  • … ook het natuurgebied Varendonk in de gelijknamige deelgemeente van Laakdal (knooppunt 326) niet veraf ligt?

Contactinfo

Adres
Zammelseweg 196
2440 Geel

Vertrekpunt

Wandelbord op het kerkplein van Zammel, Zammelseweg 201, 2440 Geel (wandelknooppunt 368). Je kan gratis parkeren op het kerkplein.

Afstand en knooppunten

Afstand: 10,4 km

Knooppunten: 368 – 370 – 54 – 422 – 423 – 55 – 182 – 52 – 181 – 53 – 217 – 370 – 368

Merk je tijdens je wandeling dat de bewegwijzering ontbreekt of niet correct is? Dan kan je dit melden via routedokter.be.

Alternatief vertrekpunt

Wandelbord in Oosterlo, ter hoogte van Oosterloseweg 75, 2440 Geel. Je kan er gratis parkeren.

Aanlooproute: wandel aan het begin van de parking de Berthoutsdreef in. Op het einde van deze dreef sla je linksaf en zo kom je bij knooppunt 55 (ca. 500 m). Daar pik je in op de route.

Ook interessant

Wat zoek je?

<