Ga naar hoofdinhoud

Zammelsbroek

  • Kalvariebergstraat 66, 2440 Geel
  • Natuurgebieden
Een rustig natuurgebied in de vallei van de Grote Nete

Het natuurgebied Zammelsbroek bevindt zich in de vallei van de Grote Nete, ter hoogte van Zammel en Oosterlo, ten zuiden van Geel. In dit gebied werd er vroeger veen en moerasijzererts ontgonnen, waardoor er grote plassen ontstonden. Voor de waterhuishouding van dit natuurgebied is de smalle duinrug, die tussen Zammel en Oosterlo loopt, erg belangrijk. Deze droge zandduin wordt de Kalvarieberg genoemd. Regenwater kan hier infiltreren in de bodem en komt als kwel terug boven. Helaas hebben de verharde oppervlakten op de duinrug een negatief effect op de waterhuishouding van het Zammelsbroek. Het regenwater kan hier niet infiltreren en stroomt versneld af naar de rivieren, waardoor de moerassen verdrogen. Tevens neemt het ook veel meststoffen mee van de landbouwgronden op de duinrug, dat terechtkomt in de plassen, waardoor eutrofiëring optreed. Bovendien werd de Grote Nete uitgediept in de jaren 1980, waardoor er veel kwelwater afgevoerd wordt en de gronden verdrogen. Hierdoor zijn er verschillende zeldzame planten uit het gebied verdwenen.

Kalvarieberg Zammel
Kalvarieberg Zammel

In het Zammelsbroek komt er desondanks nog steeds een verscheidenheid aan biotopen voor. Op de hoger gelegen Kalvarieberg tref je vooral de Steenuil, de Sperwer en spechten, maar verspreid over het gebied kan je ook Blauwborst, IJsvogel en veel verschillende eendensoorten spotten. In de lagergelegen vijvers en moerassen vinden tal van waterdieren hun plekje zoals waterjuffers, libellen, maar ook Schijfhoornslakken en Bootsmannetjes. Grote waterweegbree, Grote en Kleine egelskop en Watertorkruid zijn hier typische plantensoorten. In de bossen domineren Zomereik, Berk en Zwarte els met daaronder Wilg, Braam en Kamperfoelie.

Ook voor de paddenstoelliefhebber is het Zammelsbroek een bezoekje waard, vooral voor de zeldzame Okerbruine aderzwam, de Toltrilzwam en de Rode kelkzwam, maar ook vliegenzwammen, Valse hanenkam, Gewoon eekhoorntjesbrood en enkele algemene amanieten komen hier voor.

Zammelsbroek
Zammelsbroek

Natuurbeheer

Het natuurbeheer is gericht op het ontwikkelen en het behoud van een sterk gevarieerd bos. Tevens probeert men om de waterhuishouding te herstellen.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid
  • Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden.
  • Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden.
  • Parkeren: de Kerk van Zammel: Zammelseweg 196, 2440 Zammel

Contactinfo

Adres
Kalvariebergstraat 66
2440 Geel

Bijkomende info

Website Natuurpunt

Putteke van ’t Huttekepad

Inspiratie nodig voor een wandeling? Volg dan eens "Putteke van ’t Huttekepad".

<