Ga naar hoofdinhoud
Basiliek van Scherpenheuvel

Naar Scherpenheuvel

Op pelgrimstocht door Landschapspark de Merode

  • Zien & doen
  • Rust & stilte

De 'basiliek van Scherpenheuvel', het is een begrip in Vlaanderen. En helemaal terecht, want het is het meest bezochte bedevaartsoord van ons land.

Mei maand, Mariamaand

Al verschillende eeuwen wordt Maria vereerd in Scherpenheuvel. Het hoogtepunt van die Mariaverering ligt in mei. Verschillende pelgrims trekken dan te voet, alleen of in groep, het land door richting Scherpenheuvel. Bij aankomst aan de basiliek wonen ze vaak een eucharistieviering bij, soms gevolgd door een kaarsjesprocessie.

Hoe dan ook, wie de tocht naar Scherpenheuvel onderneemt wordt uitgenodigd tot verstillen in het landschap, een traditie die reeds eeuwenoud is Landschapspark de Merode.

Oude pelgrimswegen, opnieuw toegankelijk

Dankzij het project ‘langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’ kan je in de voetsporen van onze voorouders via eeuwenoude bedevaartswegen naar Scherpenheuvel wandelen. Vertrekken kan vanuit Herselt, Diest, Landen en Tremelo, of je kan ergens onderweg inpikken op een route. Je kan de routes digitaal raadplegen of je volgt de bordjes die de routes markeren.

In de ruimere omgeving

Scherpenheuvel is ook 1 van de 5 onthaalpoorten van Landschapspark de Merode. Dit betekent dat het een ideale plek is om op verkenning te gaan in het Merodegebied. Er is ruime parkeergelegenheid, en zowel wandel-, fiets-, als mountainbikeknooppunten passeren de bedevaartsite.

Contactinfo

Adres
Isabellaplein z/n
3270 Scherpenheuvel
Telefoonnummer
+32 (0)13 35 56 40
E-mailadres
secretariaat@scherpenheuvel.be

Bereikbaarheid

Je kan gratis parkeren op de parking aan de Mariahal.

De basiliek ligt op fietsknooppunt 93 in Vlaams-Brabant en wandelknooppunt 244 van het Merodenetwerk.

Fietstip

In het kader van 900 jaar norbertijnen werden volgende themaroutes uitgestippeld die ook Scherpenheuvel aandoen:

Met de fiets:

- In het spoor van de Witte (42 km)

- In strakke tred naar het park (102 km)

Ook interessant

Wat zoek je?

<