Ga naar hoofdinhoud
Monument Witte van Zichem 100 jaar Ernest Claes Leen Beunens

Het landschap van Willem Elsschot en Ernest Claes

  • Zien & doen
  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Menig schrijver liet zich inspireren door de pracht van het landschap in het Merodegebied. Ernest Claes en Willem Elsschot zijn ongetwijfeld de bekendste. Wie kent er de Witte van Zichem niet? Of Floere het Fluwijn en Wannes Raps? De verhalen van deze dorpsfiguren inspireren op hun beurt weer kunstenaars en ondernemers van vandaag.

Ernest Claes Willem Elsschot
Links: Ernest Claes ; rechts: Willem Esschot
Het landschap van Ernest Claes

Zichem en de Demerbroeken waren het decor voor de verhalen van Ernest Claes. De achtertuin van het geboortehuis van Ernest Claes loopt uit op het natuurgebied Demerbroeken. In zijn werk komen de Demer, de groene beemden en zijn bewoners dan ook regelmatig terug. Floere het Fluwijn, uit een van zijn romans, was een steenmarter. Uit Zichem haalde hij zijn inspiratie voor de dorpsfiguren zoals zoals Wannes Raps en de Witte van Zichem.

Koe achter een boom in de Demerbroeken Demerbroeken
Demerbroeken

Ernest zijn geboortehuis, Huize Ernest Claes, kan je nog steeds bewonderen. Het huis bevindt zich aan de rand van de Demerbroeken en is behalve een museum ook een bezoekerscentrum van Natuurpunt.

Trek je stapschoenen aan en ga op stap met de Witte. Deze wandeling brengt je tot in de achtertuin van Ernest Claes.

Het landschap van Willem Elsschot

Willem Elsschot (Alfons de Ridder) heeft altijd een band gehad met Blauberg. Als kind bracht hij er zijn vakanties door en op latere leeftijd bleef hij met zijn vrouw en kinderen regelmatig langskomen bij zijn familie en vrienden. De inspiratie voor zijn schrijversnaam haalde hij uit het natuurgebied Helschot, maar ook voor zijn literaire werk haalde hij inspiratie uit zijn eigen leven. Het is dan ook logisch dat er verschillende linken zijn met Blauberg, met als belangrijkste zijn roman 'De Verlossing' die gebaseerd is op zijn belevenissen in Blauberg en op de verhalen van de Blaubergenaars. Zijn literaire geest dwaalt nog steeds door de bossen van Herselt. Waag je in de stapschoenen van Willem Elsschot en volg een van onderstaande wandelingen.

Startplaats wandelingen Willem Elsschot Het monument ‘Kaas’
Startplaats wandelingen Willem Elsschot

Ook interessant

Wat zoek je?

<