Ga naar hoofdinhoud
Natuurgebied Averbode Bos en Heide in Landschapspark de Merode

Onze natuur - Averbode Bos en Heide

Natuur rond de Abdij van Averbode

  • Zien & doen
Wandelen in Averbode Bos en Heide en... ijsjes eten in de lekdreef

Het populairste wandelknooppunt van Vlaanderen ligt aan de toegangspoort van de Abdij van Averbode. En dit is niet toevallig. Want op die plek kan je een prachtige natuurwandeling combineren met een ijsje uit de lekdreef.

Knooppunt 100 van het Wandelnetwerk de Merode is het populairste knooppunt van Vlaanderen

Natuur op de grens van Kempen en Hageland

Averbode Bos & Heide ligt te midden van Landschapspark de Merode. Je bent hier in de overgang van de Kempen naar het Hageland. Uitgestrekte bossen wisselen er af met vennen, moerassen, heiden en heischrale graslanden. Je doorkruist de gemeenten Tessenderlo, Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem, en meteen ook drie provincies.

Wat Averbode Bos & Heide echt uniek maakt in Vlaanderen is de centrale ligging tussen heel wat andere eenheden natuur. Hierdoor krijg je een aaneengesloten natuurcomplex van meer dan 1500 hectare. Sommige uitlopers reiken tot de Vallei van de Grote Nete westwaarts, en de Demerbroeken en de Vallei van de Drie Beken oostwaarts. Vlakbij Averbode Bos en Heide ligt Gerhagen.

Meer dan wandelen alleen

Averbode Bos en Heide is ook te bereiken met de fiets of te paard. Het gebied is onderdeel van het wandel-, fiets-, mountainbike-, mennen- en ruiternetwerk de Merode.

Voor kinderen is een speelbos aangelegd met takkentunnels, klautertoestellen, een vertelcirkel en een tipi. Hier kunnen ze naar hartenlust spelen met al het speelgoed van de natuur, met als afsluiter een ijsje?

Het tandpijnkappelletje

Heb jij al dagen last van tandpijn? Dan kan je komen bidden voor de heilige Apollonia aan het tandpijnkapelletje, vlak naast het ven Nooitgedacht.

Voor anderen is het een ideale plek om in de schemering van een juni-avond naar de trillende zang van nachtzwaluwen te luisteren of de houtsnippen hun baltsvluchten te zien voeren boven de bossen.

Tandpijnkapelletje in Averbode Bos en Heide
Tandpijnkappelletje

Vogelkijkhut

Voor de echte natuur- en vogelliefhebber is er een vogelkijkhut gebouwd ter hoogte van het ven Munnickxgoor. Verderop is een uitkijkplatform aanwezig.

Averbode Bos en Heide beeld vogelkijkhut MUnnickxgoor
Uitzicht door de vogelkijkhut in Averbode Bos en Heide

Een schat aan natuurrijkdom in Landschapspark de Merode

Ben je geïnteresseerd in de vele natuurgebieden in het Merodegebied, het natuurbeheer en de plannen voor verdere ontwikkeling? Of op zoek naar een overzicht van alle natuurgebieden van het landschapspark? Je leest er hier alles over.

Contactinfo

Adres
Averboodsebaan z/n
2431 Laakdal

Meer info over het natuurgebied

De natuur en geschiedenis van Averbode Bos en Heide

Speelbos

Aan het terrein van de Scouts van Averbode (Boonstraat 21).

Parkeren

  • Parking 1: Herseltsebaan 2 te Averbode ( blauwe zone, max. 2 uur). Op de website van stad Scherpenheuvel-Zichem vind je een overzicht van de parkeermogelijkheden.
  • Parking Heggebossenweg, 3980 Tessenderlo

Meer weten over de natuur in Landschapspark de Merode?

Landschapspark de Merode koestert haar natuur. Je leest er hier alles over.

Bivakzone

Naast de Bierhoeve (Turnhoutsebaan z/n, Tessenderlo) is er een bivakzone aanwezig waar enkele tenten een paar nachten kunnen staan.

Ook interessant

Wat zoek je?

<