Ga naar hoofdinhoud
Fietsen aan de Grote Nete in Westerlo

Fietsen en mountainbiken door de Merode

Ontdek de heuvels van het Hageland en de zandgrond van de Kempen van op je fiets

  • Fietsen
  • Wandelen & fietsen

Landschapspark de Merode wordt doorkruist door 3 grote fietsnetwerken: Kempen, Hageland en de Limburgse Kempen. Samen goed voor heel wat km's fietsplezier! Mountainbikers kunnen zich dan weer uitleven op 123km mountainbikepaden.

8 fietsroutes 'Ontdek de norbertijnen in de Merode'

De norbertijnen en de Merode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun aanwezigheid had enorme invloed op de ontwikkeling van het landschap, en dat kan jij vandaag nog steeds ontdekken.

Naar aanleiding van 900 jaar norbertijnen in 2021 stippelde Landschapspark de Merode 8 fietstochten uit doorheen de 9 merodegemeenten en daarbuiten. Stuk voor stuk boeiende routes langs molens, kapelletjes, hoeves en abdijen, en dat te midden van prachtige natuur. Maar deze 2 kleppers verdienen het om extra in de kijker te staan!

De achtertuin van Averbode

Deze route staat garant voor 55km fietsplezier door Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Via het fietsknooppuntennetwerk ontdek je de omgeving rond de abdij van Averbode. En volgende keer? Dan ontdek je toch gewoon de omgeving van de abdij van Tongerlo!

Op de wip tussen Hageland en Kempen

Een route van 50km die je afwisselend van het Hageland naar de Kempen voert en weer terug. Van de groene Demervallei in het Hageland naar de grote bosgebieden in de Kempen. Deze tocht is de ideale kennismaking met 2 van de 5 landschapstypes van Landschapspark de Merode.

Voor de mountainbikers

Het mountainbikenetwerk van de Merode is 123km lang en sluit aan op het netwerk van het Hageland en de Kempen. Je kan de routes online raadplegen op de website van Sport Vlaanderen.

Zelf je fietsroute uitstippelen?

Dat kan eenvoudig via de routeplanner van Vlaanderen Fietsland.

Of, koop je fietskaarten in de toeristische onthaalpunten.

Fietsen huren

Bij de Velo-fietspunten in Aarschot en Diest kan je aangepaste fietsen huren (rolstoelfietsen en duo-fietsen). Je moet wel vooraf reserveren.

Stadsfietsen en e-bikes kan je op verschillende locaties huren in het hele gebied. Hiervoor kan je o.a. terecht bij bovenstaande velopunten en in Laakdal aan de voormalige Stoomzagerij.

Liever met de e-Tuktuk?

Wil je het Merodegebied eens op een andere manier verkennen? Huur dan een e-Tuktuk in Laakdal.

Ook interessant

Wat zoek je?

<