Ga naar hoofdinhoud
Fietsen aan de Grote Nete in Westerlo

Fietsen en mountainbiken door de Merode

Ontdek de heuvels van het Hageland en de zandgrond van de Kempen van op je fiets

  • Fietsen
  • Wandelen & fietsen

Landschapspark de Merode wordt doorkruist door 3 grote fietsnetwerken: Kempen, Hageland en de Limburgse Kempen. Samen goed voor heel wat km's fietsplezier! Mountainbikers kunnen zich dan weer uitleven op 123km mountainbikepaden.

Fietstoppers zonder grenzen

Fietsen doe je in het Merodegied in drie provincies tegelijk. Enkele interprovinciale toproutes vind je op onze overzichtspagina.

De routes brengen je naar levendige Demerstadjes zoals Aarschot en Diest, maar evengoed langs het prinselijke Westerlo en de bosrijke natuur in Herselt en Tessenderlo.

8 fietsroutes 'Ontdek de norbertijnen in de Merode'

De norbertijnen en de Merode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun aanwezigheid had enorme invloed op de ontwikkeling van het landschap, en dat kan jij vandaag nog steeds ontdekken.

Naar aanleiding van 900 jaar norbertijnen in 2021 stippelde Landschapspark de Merode 8 fietstochten uit doorheen de 9 merodegemeenten en daarbuiten. Stuk voor stuk boeiende routes langs molens, kapelletjes, hoeves en abdijen, en dat te midden van prachtige natuur.

Voor de mountainbikers

Het mountainbikenetwerk van de Merode is 231 km lang en sluit aan op het netwerk van het Hageland en de Kempen. Ontdek hier de 11 startplaatsen en de omschrijving van de fietslussen.

Je kan de routes ook online raadplegen op de website van Sport Vlaanderen.

Zelf je fietsroute uitstippelen?

Dat kan eenvoudig via de routeplanner van Vlaanderen Fietsland.

Of, koop je fietskaarten in de toeristische onthaalpunten.

Fietsen huren

Bij de Velo-fietspunten in Aarschot en Diest kan je aangepaste fietsen huren (rolstoelfietsen en duo-fietsen). Je moet wel vooraf reserveren.

Stadsfietsen en e-bikes kan je op verschillende locaties huren in het hele gebied. Hiervoor kan je o.a. terecht bij bovenstaande velopunten en in Laakdal aan de voormalige Stoomzagerij.

Liever met de e-Tuktuk?

Wil je het Merodegebied eens op een andere manier verkennen? Huur dan een e-Tuktuk in Laakdal.

Ook interessant

Wat zoek je?

<