Ga naar hoofdinhoud

Stoomzagerij

  • Heistraat 2, 2430 Laakdal
  • Erfgoedsites
  • Labelhouders
Uniek voorbeeld in België van een goed bewaard gebleven stoomzagerij inclusief werktuigen

De voormalige stoomzagerij is een familiebedrijf van de familie Beyens. Het werd opgericht in 1902 door Alfons Beyens. Alfons was oorspronkelijk een molenaar, maar omdat de boeren die bij hem graan lieten malen ook nood hadden aan gezaagd hout (voor herstellingen aan stallen, weidepalen…), kwam hij op het idee om een houtzagerij op te starten. In het begin had het bedrijf nog een dubbele functie, zowel graan malen als hout zagen, maar geleidelijk groeide het bedrijf uit tot volwaardige zagerij. In 1944 werd de eerste stoommachine aangeschaft en werd het bedrijf gereorganiseerd waardoor de productie verhoogd kon worden. De industriële bakstenen fabrieksgebouwen waren speciaal ontworpen op hun functie als stoomzagerij. Zo zijn er enkele grote hallen aanwezig met de zaagmachines, maar ook droogkamers, een stoommachine, een stoomketel en smidse en een schoorsteen.

Het familiebedrijf was actief tot in 1996, met als topperiode de jaren zestig. De stoomzagerij leverde gebruiksklaar hout af voor onder andere bouwaannemers, maar ook hout voor paletten, bloemkoolkisten voor de groentenveiling van Sint-Katelijne-Waver, houten bakjes voor Philips, appelsienenkisten voor Palestina… Om de stoommachines aan te drijven werd er houtafval verbrand.

Oude machines in de stoomzagerij van Laakdal Stoomzagerij Laakdal
Oude machines in de stoomzagerij

De stoomzagerij is een uniek voorbeeld in België van een goed bewaard gebleven stoomzagerij inclusief werktuigen. Het werd dan ook in zijn geheel als beschermd monument aangeduid in 1993. In 2001 werd de gemeente Laakdal eigenaar van de site, dat toen aan een grondige renovatie toe was. In 2019 werd de restauratie van de stoomzagerij afgerond. Binnenin de fabriek kan je nog steeds de oude machines terugvinden zoals de enige overgebleven stoommachine van Belgische makelij.

Tip: aan de stoomzagerij kan je eTuktuks en fietsen huren, ideaal om Laakdal en de omgeving te verkennen!

<