Ga naar hoofdinhoud
Kasteel Prins de Merode aan de Grote Nete in Westerlo

Langs het water van Kasteel de Merode

  • Wandelen
  • Wandelen & fietsen

Het Kasteel de Merode spreekt tot ieders verbeelding. Niet alleen woont hier nog een echte prins, ook de ligging, vlak aan de Grote Nete is prachtig.

Op de grens van Herselt en Westerlo loopt de Grote Nete langs het prinselijk domein van de familie de Merode. De glinstering van de kasteelvijver speelt er met de stroming van de rivier, en het Kasteel de Merode staat er fier te pronken. Dit is het ideale plekje om even weg te dromen en jezelf voor te stellen als kasteelheer of prinses. De oevers van de Grote Nete nodigen je uit om te wandelen en te fietsen doorheen prachtige natuur.

Het Trammeke

Van aan het Kasteel de Merode kan je te voet de Grote Nete volgen richting Zammel langs een onverharde dijk.

Een hondertal meter verder, aan wandelknooppunt 13, kom je dan aan 'Het Trammeke'. Dit is een oude, unieke mobiele dam op de Grote Nete die dienst deed als een sluis- of stuwsysteem. De sluis is nog grotendeels in tact, maar is niet meer in gebruik. Aan de sluis kan je even uitrusten aan een picknickbank.

Het Trammeke op de grens van Westerlo en Herselt Het Trammeke op de grens van Westerlo en Herselt De lange brug in Het Riet in Westerlo
Mobiele dam, Het Trammeke, op de Grote Nete aan de lange brug

Is het nog te vroeg voor een picknick of om even uit te rusten? Steek dan de Grote Nete over aan het trammeke en volg ze nadien verder. Je komt nu aan 'Het Riet'. Dit natuurgebied ligt tussen het centrum van Westerlo en de Grote Nete. In de Middeleeuwen was dit een toevluchtsoord voor de Westerlonaren en hun vee. Nu vind je hier het ideale decor om van de natuur en stilte te genieten. De staande wip herinnert aan de historische binding tussen de familie de Merode en de Sint-Sebastiaansgilde.

Tijd en zin in een wandeling? De 7 km lange wandeling Wandelen tussen kastelen en water brengt je langs al deze punten!

Door groen gebeten langs de Grote Nete

Fietsers kunnen hun hartje ophalen tijdens deze 41 km lange fietstocht. Tijdens de route 'door groen gebeten langs de grote Nete' kom je regelmatig de Grote Nete tegen tussen Westerlo en Westmeerbeek en fiets je door de Merodebossen. Van een ideale kennismaking met het Merodegebied gesproken!

Toegankelijkheid

Je kan je wagen parkeren in Westerlo centrum. Dit is onbeperkt en gratis op de volgende vier grote parkings:

  • Hoveniersstraat (44 plaatsen)
  • De Busserstraat (48 plaatsen)
  • Denis Voetsstraat (125 plaatsen)
  • De Krekke in de Sint-Lambertusstraat (44 plaatsen)

Vandaar wandel je via Het Riet, langs het Trammeke en het Kasteel de Merode tot aan de Westerlosesteenweg. Deze kan je oversteken (wees voorzichtig) en zo je weg vervolgen langs de Grote Nete richting Kwarekken.

Of je parkeert je wagen aan de Marlybrug aan de Netedijk. Dit is op het kruispunt van de Broekstraat met de Westerlosesteenweg, en op enkele stappen van het Kasteel de Merode. Daar kan je kiezen voor de verharde netedijk richting Herselt. Of je steekt de Westerlosesteenweg over om richting het trammeke te wandelen.

Stippel je wandeling uit

Dankzij het wandelnetwerk de Merode kan je een wandeling op maat uitstippelen, waar je de rust van de Grote Nete kan koppelen met een bezoek aan Westerlo. Het Kasteel de Merode ligt ter hoogte van knooppunt 13.

Ook interessant

Wat zoek je?

<