Ga naar hoofdinhoud

Het Riet

  • Rietstraat, 2260 Westerlo
  • Natuurgebieden
Een natuurgebied tussen het centrum van Westerlo en de Grote Nete

Het Riet is een natuurgebied gelegen in Westerlo, tussen de Grote Markt (achter de huizen) en de Grote Nete. Het is een historisch belangrijk gebied dat als natuurgebied werd ingekleurd.

In de Middeleeuwen was de gemeente eigendom van deze gemene gronden. Nadien, na de Franse revolutie, verkochten de Fransen deze gronden om later terug opgekocht te worden door de Familie de Merode. Daarna werd dit stuk grond in gebruik genomen (in pacht) door de Sint-Sebastiaansgilde van Westerlo.

De Sint-Sebastiaansgilde beschermde dit stuk grond met behulp van wapens een uitkijkpost op de kerktoren en in de toren van het kasteel. In tijden van gevaar verwittigden ze de inwoners, zodat die zich konden terugtrekken met hun vee in het Riet. Aangezien deze gronden volledig omringd waren door water en vroeger enkel bereikbaar waren via twee ophaalbruggen over de Laak (in de Rietstraat en in de Ketelstraat), was dit het ideale toevluchtsoord. Tevens werd dit stuk grond gebruikt als oefenterrein voor de gilde. Ze hadden hier sinds 1951 een staande wip en twee doelhuisjes waarop geschoten werd door de schutters. Momenteel wordt het Riet nog steeds door de plaatselijke gilde gebruikt als oefenterrein. De wip werd echter vervangen door een nieuw exemplaar van 23 meter, geschonken door prins de Merode in 2003. De vorige werd namelijk geveld door een storm in 2002.

Aan de Lange Brug op het Riet bevindt zich trouwens ook het Trammeke. Meer uitleg over dit sluissysteem vind je hier.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Parkeren in Westerlo: onbeperkt en gratis op de volgende vier grote parkings:

  • Hoveniersstraat (44 plaatsen)
  • De Busserstraat (48 plaatsen)
  • Denis Voetsstraat (125 plaatsen)
  • De Krekke in de Sint-Lambertusstraat (44 plaatsen)

Meer info over de toegankelijkheid van Westerlo vind je op de volgende website: toerismewesterlo.be/bereikbaarheid

Contactinfo

Adres
Rietstraat
2260 Westerlo
<