Ga naar hoofdinhoud
Dassenaarde

Landschaps-wandeling Asdonk

Een wandeling van 11 km vanuit Molenstede (Diest)

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Wandel langs het Zwart Water richting Dassenaarde en Groot Asdonk. Dit gebied ligt op de overgang van het Hageland naar de Kempen en heeft een eigen karakter. Geniet van de afwisseling tussen natte valleigronden en droge heuvelruggen.

Dassenaarde Dassenaarde Stille belevingstocht Dassenaarde Dag van de Stilte 2022
Dassenaarde / Groot-Asdonk
Wandelen vanuit Molenstede

Over onverharde wandelwegen stap je door de natte vallei en over de droge heuvelruggen van natuurgebied Dassenaarde. Tot halfweg vorige eeuw woonden er dassen, vandaar de naam. Je vindt er enkele opmerkelijke haltes, zoals de Duitse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog boven op de Dassenaardeheuvel (knooppunten 268 - 934). Je herkent het grillige verloop in de bodemstructuur. Duitse piloten die in Schaffen hun opleiding kregen, werden getraind om militaire infrastructuur uit de lucht te herkennen. Wellicht werd de loopgraaf om die reden aangelegd, want gevochten werd er niet.

Een voormalige varkensboerderij is nu het gebied ‘Op de Schomme’ (KP 933). VLM voerde, samen met Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt, landschaps- en natuurherstelwerken en bebossing uit. Je vindt er een onthaalpunt en leuke zit- en speelmogelijkheden.

Wie houdt van wondermooie vergezichten, zet zich op het bankje aan het witgekalkte Bolhuiskappelletje (KP 311). De kapel uit 1775 is de oudste van Molenstede. Je kijkt hier uit over een prachtige vallei. Wat verder kom je aan natuurboerderij Het Bolhuis. Hier kan je vers biologisch hoevevlees kopen en een toffe hoevevakantie of ezeltrektocht beleven. De hoeve is een typische Kempense langgevelhoeve. Ze werd in leem gebouwd, maar kreeg een laagje steen aangemeten. Binnen zie je nog overblijfselen van de lemen muren.

Vertrekpunt

Sint-Jozefkerk, Dorpsstraat 10, 3294 Molenstede (Diest). Er zijn enkele parkeerplaatsen en je vindt er een infobord over deze wandeling. Vlakbij wandelknooppunt 407.

Afstand en knooppunten

Afstand: 10,8 km

Knooppunten: 407 - 935 - 250 - 933 - 310 - 309 - 932 - 307 - 930 - 45 - 939 - 931 - 46 - 311 - 268 - 934 - 935 - 407

Wandelkaart

Ook interessant

Wat zoek je?

<