Ga naar hoofdinhoud
Onze lieve vrouwekerk Aarschot Begijnhof

Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot

51 klokken van de Vredesbeiaard klinken door de stad en herdenken de Groote Oorlog

  • Zien & doen

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot is een typische kerk in Demergotiek, deels gebouwd in ijzerzandsteen. In 2018 werd in de westertoren een nieuwe beiaard, de vredesbeiaard, geïnstalleerd.

Demergotiek en ijzerzandsteen

De speklagen in de kerketoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk vallen meteen op. De wittere steen contrasteert met de donkerbruine ijzerzandsteen. Deze stijl van 'chocolade kerken' wordt ook Demergotiek genoemd.

In Landschapspark de Merode vind je overal gebouwen terug in deze typische bruine ijzerzandsteen die afkomstig is van de Diestiaanheuvels, voornamelijk langs de Demer. En wie het landschap goed leest ziet ook de resten van de vroegere ijzerzandsteengroeves aan de voet van de heuvels. Voorbeelden hiervan zijn de Weefberg in Averbode Bos en Heide en de Voortberg in Testelt.

De Vredesbeiaard is een blijvende herinnering aan het einde van de Grote Oorlog

De vredesbeiaard met wel 51 klokken is een blijvende herinnering aan 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog, en werd daarom in 2018 geïnstalleerd. Na Dendermonde, Dinant en Leuven werd Aarschot zo de 4de Martelaarstad met een volwaardige beiaard.

De klanken van de beiaard zijn te horen tijdens de donderdagmarkt, bij speciale gelegenheden en bij beiaardconcerten. In de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn op verschillende locaties ‘luisterbanken’ gecreëerd om te kunnen genieten van al dat moois.

Klokkenkamer Vredesbeiaard Aarschot Klokkenkamer Vredesbeiaard Aarschot Klokkenkamer Vredesbeiaard Aarschot
Klokkenkamer Vredesbeiaard Aarschot ©Clickshot
Fijne en zachte klanken, mooi versierde klokken

De Vredesbeiaard van Aarschot is de meest geavanceerde beiaard ooit gebouwd. Een wereldprimeur op technisch gebied zorgt ervoor dat op stillere momenten van de dag de beiaard zachter kan spelen.

Maar, niet alleen aan de klank werd gedacht, het oog wilt ook wel wat! De klokken dragen de symbolen van de stad en de sierranden verwijzen naar de geschiedenis van Aarschot.

Ook een medaillon met de afbeelding van Sint-Rochus siert de nieuwe klokken. Deze afbeelding bevond zich reeds op één van de oude Aarschotse klokken uit 1830, die tijdens WO II door de Duitsers werden opgeëist en nooit meer terugkwamen.

Vlakbij
Op 100 meter van de Onze-Lieve-Vrrouwekerk zie je het begijnhof en de 's Hertogenmolens. De begijnhofhuisjes zijn inmiddels assistentiewoningen. De molens zijn prachtig gerestaureerd en bieden onderdak aan een hotel en een restaurant.

Meer informatie en verzoeknummers

Website stad Aarschot

Ook interessant

Wat zoek je?

<