Ga naar hoofdinhoud

Achter Schoonhoven

  • Mottestraat z/n, 3202 Rillaar
  • Natuurgebieden

Tussen Aarschot en Langdorp, aan de linkeroever van de Demer, ligt het vroegere beemdengebied Schoonhoven. Het maakt deel uit van het vogel- en habitatrichtlijngebied van de Demervallei, en schenkt de bezoeker een afwisselend landschap met hooilanden en bosjes, houtkanten, knotbomen en struweel. In het gebied stroomt ook de Weerderlaak, een ontwateringsgracht die een goede waterkwaliteit heeft. In de natte graslanden vind je er Dotterbloem, Blauwe knoop en Gevlekte orchis. De doorkijk naar de kronkelende Demer met de ijzerzandsteenheuvels op de achtergrond maken het plaatje compleet.

Wie geluk heeft ziet er de Roodborsttapuit, Blauwborst, Kleine karekiet of Sprinkhaanzanger. Of de Ooievaar die er recent terug gespot werd. In de warmere maanden geniet je er van de talrijke vlinders, waaronder de Sleedoornpage. Bij valavond spot je er reeën. Bunzing, Steenmarter, en de Eikelmuis zijn ook aanwezig.

Natuurbeheer

Natte graslanden, houtkanten en broekbossen worden hersteld. Door het hooilandbeheer van Natuurpunt krijgen typische hooilandplanten hun biotoop terug. Op hun beurt trekken ze insecten en vlinders aan. Rietkragen worden gemaaid om bewoners zoals Rietgors en Blauwborst meer kans te geven.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid
  • Vrij toegankelijk op de wandelpaden
  • Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden
  • Honden welkom, aan de leiband
  • Parkeren: aan de Sint-Pieterskerk van Langdorp: Langdorpsesteenweg te 3201 Aarschot

Contactinfo

Adres
Mottestraat z/n
3202 Rillaar

Contactpersoon en bijkomende info

Website Natuurpunt

<