Ga naar hoofdinhoud
De Demer in Langdorp

Konijnenberg-wandeling

Een wandeling van 12 km vanuit Aarschot

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Vlakke wandelpaden op de oe­ver van de Demer leiden je naar de Konijnenberg, van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Wil je je tocht nog avontuurlijker maken? Neem dan je tent mee en slaap een nachtje op de bivakzone aan Konij­nenberg!

Praktische informatie
  • Vertrekpunt: Parking Demervallei, Demervallei 8, 3200 Aarschot. Je kan er gratis parkeren en er staat een infobord over deze wandeling. In het centrum van Aarschot vind je verschillende horecazaken. Wandelknooppunt 745.
  • Met de trein: wandel van Station Aarschot via knooppunten 247 - 749 en 745 naar het vertrekpunt (1,5 km)
  • Afstand: 12,2 km
  • Knooppunten: 745 - 746 - 735 - 724 - 725 - 726 - 739 - 736 - 737 - 410 - 746 - 745
  • Wandelkaart
Demeroevers in Langdorp 11 ©Lander Loeckx
Demeroevers in Langdorp ©Lander Loeckx

Wandelen vanuit Aarschot

De Demer bepaalt het landschap in dit noordelijke stukje Hageland. Ze kronkelt tussen de zandsteen­heuvels door en rijgt de fraaie landschappen en his­torische pareltjes aaneen. Eén van die parels zijn de ’s Hertogenmolens aan de rand van de stad, een statig molencomplex uit 1510. De plek is strategisch gekozen: de hertogen konden met de sluizen de wei­landen ten noorden van de stad onder water zetten bij een eventuele aanval. Sokkels van het complex zijn opgetrokken in roestbruine ijzerzandsteen met speklagen van witte steen. Dezelfde bouwstijl herken je in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een parel van De­mergotiek waarvan oudste delen stammen uit de 14de eeuw.

Meer historische relicten vind je net buiten de stad. De Orleanstoren – of Aurelianustoren – staat wat ver­borgen op een heuveltop in het groen en waakt over de stad. De toren is één van de laatste restanten van de middeleeuwse stadsomwalling. Het verhaal gaat dat de heilige Aurelianus hier ooit een arend neer­schoot. Op de plek waar die vogel neergekomen is, zou Aarschot zijn ontstaan.

Volg de Demer stroomopwaarts en je komt vanzelf in het natuurgebied Achter Schoonhoven. De rivier meandert hier door een afwisselend landschap met bosjes, houtkanten, knotbomen, hooilanden, ruigten en struwelen. Laarzen komen hier en daar zeker van pas. Misschien zie je aan de overzijde van de Demer­vallei de toren van de Sint-Pieterskerk van Langdorp tussen de bomen, uiteraard gebouwd in die typische Hagelandse ijzerzandsteen.

Contactinfo

Adres
Demervallei 8
3200 Aarschot

Ook interessant

Wat zoek je?

<