Ga naar hoofdinhoud
Heimolen in Langdorp

Op bezoek bij de molenaar van de Heimolen

  • Zien & doen

De Heidemolen is opnieuw in werking! De molenaar vertelt je zijn verhaal van windvangen en malen op de Molenheide in Langdorp

Een beetje geschiedenis

In 2012 kon de Heimolen in Langdorp zijn 450e verjaardag vieren. Omringd door het heidelandschap 'op den Ouden Stok' vangen sindsdien de wieken van de molen de wind zo goed en zo kwaad als het kan. Eventjes zag het er naar uit dat deze traditie verloren zou gaan. In 1958 zette de laatste molenaar er een punt achter en zo werd en het verval van de molen al gauw ingezet. Gelukkig is de Heimolen inmiddels weer actief aan het malen. En dit dankzij de inzet van vrijwilligers! In 2021 kreeg de molen zelfs nieuwe wieken.

"Ik vang de wind
Hoe die ook staat
Ik maal gezwind
Tot molenaars baat
In den Oude Stok
Wacht ik op graan
Heimolen is mijn naam"

Molenheide Langdorp
Molenheide Langdorp

Molenheide, pareltje natuur

De Heimolen pronkt op de kleine, maar waardevolle Molenheide.

Vroeger lag er een uitgestrekte heide tussen het Hageland en de Zuiderkempen. Boeren gebruikten de toplaag van de heide als strooisel voor hun potstallen. Nadien ontkiemden jonge heideplantjes makkelijker. Nu is dit typische oude gebruik van de heide te “plaggen”, nodig om de heide te verjongen, volledig verdwenen. De stuifduinen en de schrale zandgronden werden beplant met dennen, waardoor er van het open heidelandschap nagenoeg niets overbleef. Het beheer van Natuurpunt rond de Heimolen is erop gericht om de heide terug uit te breiden en te behouden.

Contactinfo

Adres
Windmolenstraat z/n
3201 Langdorp (Aarschot)
Telefoonnummer
+32 (0)16 50 12 13

Openingsuren

Elke 2de en 4de zondag van de maand is de Heimolen vrij te bezichtigen van 10u-13u.
Er wordt dan ook gemalen indien er wind is.

Voor een rondleiding buiten de openingsuren (tegen betaling) kan er een afspraak gemaakt worden met een van de vrijwilligers van Natuurpunt. Meer info op deze website.

Parkeren

Aan de picknickplaats op de hoek van de Windmolenstraat en de Heimolenstraat te Langdorp.

Ook interessant

Wat zoek je?

<