Ga naar hoofdinhoud

Molenheide Langdorp

  • Windmolenstraat z/n, 3201 Langdorp (Aarschot)
  • Natuurgebieden

In 2012 kon de Heimolen in Langdorp zijn 450e verjaardag vieren. Omringd door het heidelandschap 'op den Ouden Stok' vangen sindsdien de wieken van de molen de wind zo goed en zo kwaad als het kan. Eventjes zag het er naar uit dat deze traditie verloren ging gaan, toen de laatste molenaar in 1958 er een punt achter zette en het verval van de molen al gauw werd ingezet. Inmiddels is de Heimolen dankzij de inzet van vrijwilligers terug actief.

"Ik vang de wind
Hoe die ook staat
Ik maal gezwind
Tot molenaars baat
In den Oude Stok
Wacht ik op graan
Heimolen is mijn naam
"

Natuurpunt kocht in 1995 de Heimolen en de omliggende gronden, en stap voor stap werd de site hersteld. Het heidelandschap met ven en struweel zijn een pareltje in de recenter beboste omgeving. De Kamsalamander weet er zich te verschuilen, en vlinders zoals Heideblauwtje, Eikenpage en Kleine parelmoervlinder vliegen er ijverig rond. Uil en Sperwer vinden er voldoende voedsel, en vanuit de bossen verschijnt al eens een ree.

In 2021 stond de molen een tijdje zonder wieken omdat deze grondig hernieuwd dienen te worden. Vandaag schittert de molen opnieuw in al haar glorie, en dankzij de inzet van enkele vrijwillige molenaars wordt er regelmatig in het weekend terug gemalen.

Natuurbeheer

Door plaggen opnieuw in te voeren krijgen de in de bodem bewaarde heidezaden terug kiemkracht. Vandaag gebeurt dit vaak machinaal. Heideherstel en de heraanleg van het ven geven kansen aan dier- en plantensoorten die mineraalarm water prefereren. Tegelijk wordt het gebied ook terug meer open van karakter, typisch voor de omgeving van een molen waar het kunnen vangen van wind belangrijk is.
Met onder andere subsidies vanuit Landschapspark de Merode wordt er in Molenheide bovendien volop ingezet op de Bruine Eikenpage.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid
  • Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden
  • Honden welkom, aan de leiband
  • Stevige wandelschoenen aangewezen
  • De Heimolen ligt aan knooppunt 259 van het De Merode-wandelnetwerk.
  • De molen is vrij toegankelijk elke tweede en vierde zondag van de maand van 10u tot 13u.
    Van november tot april maalt de molen dan ook als er wind is. Van mei tot oktober maalt hij niet.
  • Parkeren: aan de picknickplaats op de hoek van de Windmolenstraat en de Heimolenstraat te Langdorp

Contactinfo

Adres
Windmolenstraat z/n
3201 Langdorp (Aarschot)
Telefoonnummer
+32 (0)16 50 12 13

Bijkomende info

Website Natuurpunt

<