Ga naar hoofdinhoud

Voortberg

  • Wildendriesdijk, 3272 Scherpenheuvel-Zichem
  • Natuurgebieden

Wandel je langs de Demer van Zichem tot in Testelt dan rijst plots de Voortberg aan de rechteroever. Deze 50 meter hoge Diestiaanheuvel wordt in de volksmond ook wel eens de Wijngaardberg genoemd, omdat norbertijnen destijds de zuidflank beplantten met wijnranken. Je ziet nog relicten van terrasbouw. Het had even goed de Hopberg kunnen zijn, want ook hop is er met perioden geteeld voor norbertijnenbier.

IJzerzandsteen dagzoomt er rijkelijk, het is als het ware een schoolvoorbeeld van een getuigenheuvel. Aan de flank zie je dan ook de restanten van een zandsteengroeve. Boven heb je een schitterend uitzicht op Testelt, de Demerbroeken, en de heuvels verderop. De morfogenese van de Diestiaanse heuvels en de Demervallei rolt als het ware voor je ogen uit. Bos, schraal grasland, en de combinatie van de ijzerhoudende ondergrond biedt kansen voor o.a. Ratelaar, Echte guldenroede en Gewone Brunel. Het geheel is een dankbare biotoop voor insecten. Dit alles maakt dat de Voortberg terecht een beschermd landschap is.

De meningen over de hoge zendmast voor tv-distributie bovenop de heuvel zijn verdeeld, maar feit is wel dat in de tweede helft van de 20ste eeuw heel de streek dankzij het testbeeld op TV wist wanneer ‘er iets scheelde met de zendmast in Testelt’. Zo werd de Voortberg wel heel erg bekend...

Toegankelijkheid en bereikbaarheid
  • Heel het jaar vrij toegankelijk
  • Parkeren in Zichem: aan het station, het ontmoetingscentrum de Hemmekes of de kerk
  • Parkeren in Testelt: aan de watermolen (naast de Demerbrug), aan de kerk, of iets verderop aan het station
<