Ga naar hoofdinhoud

Abdij van Averbode

  • Abdijstraat 1, 3271 Averbode
  • Erfgoedsites
Een abdij op het kruispunt van 3 provincies

Daar waar nu de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen elkaar ontmoeten, staat al sinds 1134 een baken van religieus leven. De abdij van Averbode is al negen eeuwen een ontmoetingsplaats van mensen onderling en van mensen met God. Zo kunnen hier mensen terecht die op zoek zijn naar spiritualiteit en stilte, naar gebed en verinnerlijking, naar geluk en waarden.

De gebouwen van de abdij van Averbode hebben kenmerken van verschillende eeuwen en van verschillende bouwstijlen. Bij het binnenkomen valt je meteen het ijzerzandstenen poortgebouw op dat dateert uit de 14de eeuw. Het donkerbruine gebouw staat in contrast met de schitterende witte zandsteen (Gobertange) van de barokke abdijkerk uit de 17de eeuw.

Maar het alleroudste bouwwerk van de abdijsite is de bakstenen muur rondom de abdij. Zij is de constante in de negen eeuwen geschiedenis van de abdij.

Vespers

De norbertijnen van Averbode zetten zich met plezier in voor God en voor de naaste. Drie maal per dag komt de abdijgemeenschap in de kerk samen om zingend God te loven en te danken. Al deze momenten staan open voor mensen die hierbij willen aansluiten.

Bedrijvigheid

Verder speelt de abdij ook een rol binnen de samenleving op economisch vlak. Ze produceren en verkopen verschillende Abdijproducten: Averbode bier, Averbode brood, Averbode pannenkoekenmix, Averbode ijs, Averbode honingmosterd, Averbode broodmix, Averbode peperkoek en zeker niet te vergeten Averbode kaas. Vernoemenswaardig is natuurlijk ook de uitgeverij Averbode en de Hoeve.

Wanneer je de abdij komt bezichtigen, is een bezoekje aan het binnenplein met de spiegelvijver zeker de moeite waard. Vergeet ook niet om eens in Het Moment binnen te springen. Dit is het toeristisch-educatief belevingscentrum van de abdij, waar je de Averbode-producten kan komen proeven en kopen, uitleg kan terugvinden op meerdere infodragers, maar ook een rondleiding kan krijgen met de focus op de abdijproducten, de economische activiteiten, de boerderij en het abdijcafé met microbrouwerij.

Wist je trouwens dat...

  • ...je ook kan overnachten in het gastenkwartier van de abdij?
  • de abdij van Averbode een onthaalpoort is van Landschapspark de Merode?
Natuurgebied Averbode Bos en Heide ven en wandelpad
Averbode Bos en Heide

Wandelparadijs

De abdij van Averbode ligt centraal in een fantastisch natuurgebied: Averbode Bos en Heide. Wandelknooppunt 100, vlak voor het poortgebouw, is al jaren het meest populaire wandelknooppunt van Vlaanderen. Maar evengoed fietsers zijn het gebied genegen. En bij goed weer... dan stoppen ze allemaal aan 'de lekdreef'. IJsjes eten 'van de crèmekar' met zicht op de abdijpoort is er al decennia lang een topper.

Naar aanleiding van 900 jaar norbertijnen werden thematische wandelingen en fietstochten uitgestippeld die je op www.norbertijnenindemerode.be kan raadplegen.

Meer info

Vind je ook nog hier!

Contactinfo

Adres
Abdijstraat 1
3271 Averbode
Telefoonnummer
+32 (0)13 78 04 40
E-mailadres
abdij@abdijaverbode.be
Website
www.abdijaverbode.be

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Op de website van stad Scherpenheuvel-Zichem vind je een overzicht van de parkeermogelijkheden. Opgelet! Parking 1 aan Het Moment (Herseltsebaan 2) bevindt zich in de blauwe zone.

Bijkomende info

abdij van Averbode

<