Ga naar hoofdinhoud

Wandelen in de Beeltjens en de Kwarekken

Het Boswachtershuis is de ideale vertrekplaats voor een wandeling. Achteraf kan je hier genieten van een streekbier en de kinderen kunnen ravotten in de speeltuin of het Gravinnekespad. De wandeling ‘de dreven van de abt en de prins’ neemt je mee langs de mooiste plekjes van Westerlo.

De abdij van Tongerlo

Je vertrekt richting de abdij van Tongerlo (knooppunt 1). De norbertijnen zijn al sinds 1120 aanwezig in Tongerlo. Vandaag is de abdij van Tongerlo een gastvrije rustplek voor elke bezoeker. De gebouwen rondom het binnenplein vormen een indrukwekkend geheel. Via de Oevelse dreef keer je terug richting je vertrekpunt.

De Beeltjens en de Kwarekken

De Beeltjens (knooppunt 3 en verder) mag je gerust de achtertuin van Westerlo noemen. Vooral in het weekend genieten wandelaars en joggers er van de natuur en het landschap. Heel typisch is het patroon van de dreven in de vorm van een ster. De eerste dreven werden in het begin van de 18de eeuw aangelegd door Jan Philips Eugeen de Merode. Hier ligt ook het hoogste punt van de gemeente, de Asberg, een zandduin van 24 meter hoog. Op enkele plaatsen tref je oude bosplanten aan, bv. dalkruid en salomonszegel. Ook stippelvaren, koningsvaren en dubbelloof vind je in de Beeltjens. In de oude dreefbomen wonen verschillende soorten vleermuizen.

Het woord ‘Kwarekken' (knooppunt 9 en verder) is afgeleid van ‘kreken’. Het is een lager gelegen natuurgebied dat aansluit bij de vallei van de Grote Nete. Het vormt de overgang van hoog en droog naar laag en nat. Daardoor is de bodem hier veel vochtiger. In de laaggelegen delen staan restanten van elzenbroekbos met dotterbloem en inlandse vogelkers. Wil je dit gebied te voet verkennen? Trek dan in natte periodes zeker je laarzen aan!

Je kan beide gebieden gemakkelijk samen bezoeken. De Beeltjens en Kwarekken zijn namelijk met elkaar verbonden door een houten wandelbrug.

De kastelen van familie de Merode

Via de kronkelende Grote Nete wandel je eerst langs het kasteel van prins de Merode (knooppunt 12 en 13). Al sinds 1488 bewonen de Merodes dit kasteel en hebben ze hun stempel op de streek gedrukt. Het kasteel valt op door zijn zuivere en sobere architectuur. Het kasteel is, op een korte onderbreking na, steeds in het bezit geweest van de familie de Merode.

Van daar gaat je route verder richting het kasteel van gravin Jeanne de Merode (knooppunt 20), het huidige gemeentehuis van Westerlo. Omdat dit kasteel merkelijk jonger is dan het kasteel van prins de Merode, wordt het ook wel ‘nieuw kasteel’ genoemd.

Suggestiewandeling ‘de dreven van de abt en de prins
  • Afstand: 11 km
  • Knooppunten: 5 – 343 – 1 – 342 – 380 – 341 – 2 – 382 – 3 – 4 – 7 – 8 – 9 – 10 – 183 – 14 – 12 – 13 – 19 – 131 – 130 – 16 – 20 – 21 – 6 – 5
  • Korter alternatief van 6,2 km: wandel van knooppunt 5 rechtstreeks naar knooppunt 4. Je komt dan niet langs de abdij van Tongerlo.
  • Merk je tijdens je wandeling dat de bewegwijzering ontbreekt of niet correct is? Dan kan je dit melden via routedokter.be.

Smaakt deze wandelroute naar meer? Neem dan zeker een kijkje op norbertijnenindemerode.be.

<