Ga naar hoofdinhoud
Demer Testelt-Langdorp

Messelbroekwandeling

Een wandeling van 7,5 km of 9,5 km vanuit Messelbroek

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Dankzij de ligging van Messelbroek vlakbij de Demer ben je hier zo vertrokken voor een wandeling langs de kronkelende rivier!

Messelbroekwandeling - Oostelijke lus
Messelbroekwandeling - Westelijke lus
Wandelen in Messelbroek

Net als de deelgemeentes Zichem en Testelt behoort Messelbroek tot de oudste parochies van de stad Scherpenheuvel-Zichem. Daar zit de ligging langs de rivier de Demer ongetwijfeld voor iets tussen.

De oudste vermelding van het dorp vinden we terug in een oorkonde van 1147. De oude benamingen als Messelbuck, Misselbuch, Misselbroeck,… betekenen ‘laag moeras’. Maar niet alles was laaggelegen en drassig. Op de heuvelrug die door het dorp loopt, vond je vroeger wijngaarden.

De kleine gemeenschap die er woonde, leefde vooral van veeteelt en houtproductie. De abdij van Averbode had er enkele grote
pachthoven en heel wat gronden. Een scheepstrekkersgilde trok boten over de Demer. Door de slechte wegen was dit de beste
manier om mensen en handelswaar te vervoeren. De plaatselijke bevolking pikte zo een graantje mee van de lakenhandel die Diest
en Zoutleeuw rijk maakte.

Tijdens de godsdienstoorlogen aan het eind van de 16de eeuw werd het dorp volledig verlaten. Toen de rust nadien terugkeerde, groeide de bevolking stilaan weer aan. Rijk is het dorp nooit geworden maar rustig is het er wel gebleven. Ervaar de rust en geniet van de natuur tijdens je wandeling door dit dorp. Je passeert ook enkele prachtige streetartwerken.

Vertrekpunt

Sint-Michielskerk, Kerkendijk, 3272 Messelbroek (Scherpenheuvel-Zichem), aan wandelknooppunt 128. Er zijn enkele parkeerplaatsen en er staat een infobord over deze wandeling.

Met de trein: van Station Testelt volg je 92 - 143 - 59 - 396 - 261 (1,2 km). Daar pik je in op de Oostelijke lus

Oostelijke lus

Afstand: 7,6 km

Knooppunten: 128 – 207 – 261 – 283 – 209 – 338 – 128

Wandelkaart

Westelijke lus

Afstand: 9,6 km

Knooppunten: 128 – 338 – 339 – 747 – 340 – 260 – 385 – 207 – 128

Wandelkaart

Ook interessant

Wat zoek je?

<