Ga naar hoofdinhoud

Welkom in Westerlo

De naam Westerlo komt van het Germaanse Westara en lauha. Dit betekent een westelijk gelegen bosje op hoge zandgrond. In 994 werd Westerlo voor het eerst vermeld in een akte. Momenteel bestaat de gemeente Westerlo uit 7 deeldorpen: Westerlo, Heultje, Oevel, Voortkapel, Tongerlo, Oosterwijk, Zoerle-Parwijs.

Sinds het midden van de 19de eeuw komen recreanten en toeristen naar Westerlo voor de kastelen, de abdij en prachtige natuurgebieden. De titel ‘Parel van de Kempen’ is daarom meer dan terecht. En ook vandaag kan je hier nog steeds genieten van het prachtige erfgoed van familie de Merode en de norbertijnen. Overweeg dus zeker een bezoekje aan de abdij van Tongerlo of de Beddermolen. En wandel langs het kasteel van prins de Merode op de oever van de Grote Nete of het kasteel van Jeanne de Merode aan de rand van de Beeltjens. Toerisme Westerlo helpt je maar al te graag op pad.

Toerisme Westerlo

Toerisme Westerlo helpt je graag bij het ontdekken van Landschapspark de Merode en laat je kennis maken met de lekkerste producten uit de Merode in de streekproductenwinkel. Is de dienst gesloten? Neem dan een kijkje op de website of de Facebookpagina van Toerisme Westerlo.

De tuin is een ideale plek om even te pauzeren of van een lekkere picknick te genieten.

Het gebouw van toerisme Westerlo

Toerisme Westerlo is sinds 2015 ondergebracht in dit mooie statige gebouw. De norbertijnen van Tongerlo bouwden het in 1618 als pastorie. In de ankers op de achtergevel zie je de bouwdatum. Het pand werd in een eenvoudige landelijke stijl opgetrokken. In 1685 werd de pastorie een eerste keer vergroot en later werd er nog een verdieping opgezet met een opvallend leien schilddak. De volledige bouwgeschiedenis is terug te vinden op plannen en kaarten, bewaard in het archief van de abdij van Tongerlo.

De pastorie vormt samen met de Sint-Lambertuskerk een landschappelijk geheel met het Frankische marktplein. Oorspronkelijk was het gebouw volledig omwald met een gracht. Deze is gedeeltelijk verdwenen. De structuur met de haagjes van de Franse tuin is wel bewaard gebleven.

Westerlonaren kennen het gebouw als de oude dekenij of als vredegerecht. Twee functies die hier in het verleden een onderkomen hadden.

<