De gemeente Westerlo is onlosmakelijk verbonden met de adellijke familie de Merode. Deze wandeling neemt je mee op weg langs enkele typische Merodeplekken.
Het Boswachtershuis en kasteel van gravin Jeanne de Merode
Je vertrekpunt, het Boswachtershuis , ligt in de Beeltjens. Aan de jeugdherberg ligt een speeltuin met terras. Jonge avonturiers kunnen zich er wagen aan het Gravinnekespad, een belevingspad van 2 km dat vernoemd werd naar gravin Jeanne. De gravin had haar eigen kasteel, gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw. Omdat dit kasteel merkelijk jonger is dan het kasteel van prins de Merode hier vlakbij, wordt het ook wel ‘nieuw kasteel’ genoemd.
Deze wandeling start langs het kasteel van gravin Jeanne de Merode, het huidige gemeentehuis van Westerlo (tussen knooppunt 6 en knooppunt 20).
Het Riet en het Trammeke
Via de Grote Markt van Westerlo kom je aan het Riet, zoals het gebied tussen de tuintjes van de woningen op de Grote markt en de Grote Nete genoemd wordt. Vroeger liep deze strook geregeld onder water bij hoge waterstand van de Grote Nete.
Aan de Lange Brug stoot je op het Trammeke (knooppunt 13), een mobiele dam uit 1874. De dam deed dienst als sluissysteem op de Grote Nete. Zo kon men de velden via kanalen bij droge periodes onder water zetten. Met een duikersysteem werd ook de kasteelvijver gevuld en gespoeld. Het sluis- of stuwsysteem is nog grotendeels intact, maar buiten gebruik.
Kasteel van prins de Merode
Tussen knooppunt 13 en 12 heb je een mooi zicht op het kasteel van prins de Merode. De Merodes bewonen het kasteel al sinds 1488. Ze hebben hun stempel op de streek gedrukt. Het kasteel valt op door zijn zuivere en sobere architectuur. Het is, op een korte onderbreking na, steeds in het bezit geweest van de familie de Merode. Momenteel wordt het nog steeds bewoond door afstammelingen van het oude geslacht. Af en toe stelt de familie de Merode haar erfgoed open voor een cultureel evenement.
De Beeltjens
Via de Grote Nete kom je in de Beeltjens (knooppunt 8) terecht, een wandelgebied met stervorming drevenpatroon (KP 7 is het middelpunt van de ster). De dreven werden in de 18de eeuw aangelegd door veldmaarschalk Jan-Filips-Eugeen de Merode.