Deze wandeling van Sporta Spot Kempen richting het kasteel van Jeanne de Merode en de Beeltjens en de abdij van Tongerlo is rolstoel- en kinderwagenvriendelijk.
Praktische informatie
- Vertrekpunt: Sporta Spot Kempen (Geneinde 2, 2260 Westerlo), vlakbij wandelknooppunt 382. Er is een ruime parking en je vindt er een infobord over deze wandelroute. Er is een horecazaak met terras vlakbij het vertrekpunt.
- Afstand: 7,5 km
- Opgelet: de niet verharde paden in het bos zijn niet altijd effen of droog, maar dragen bij tot het intens beleven van de natuur.
- Knooppunten: 382 - 3 - 4 - 7 - 8 - 129 - 21 - 20 - 6 - 5 - 343 - 1 - 342 - 380 - 341 - 2 - 382
- Verkorting (5 km): van knooppunt 4 rechtstreeks naar knooppunt 5
- Naar de wandelkaart
- Merk je tijdens je wandeling dat de bewegwijzering ontbreekt of niet correct is? Dan kan je dit melden via routedokter.be.
Sporta en de norbertijnen
De ligging van Sporta Spot Kempen, vlakbij de abdij van Tongerlo (knooppunt 1), is geen toeval. Sporta werd namelijk in 1947 opgericht door pater Antoon van Clé (1891 – 1955) van de abdij van Tongerlo. Doorheen de jaren groeide de sportfederatie, o.a. met haar sportkampen uit tot een gevestigde naam in Vlaanderen.
De kastelen van familie de Merode in Westerlo
De wandeling loopt door de Beeltjens (knooppunt 8), een wandelgebied met stervorming drevenpatroon (knooppunt 7 is het middelpunt van de ster). De dreven werden in de 18de eeuw aangelegd door veldmaarschalk Jan-Filips-Eugeen de Merode. Aan de rand van de Beeltjens ligt het kasteel van gravin Jeanne de Merode, het huidige gemeentehuis van Westerlo (tussen knooppunt 6 en knooppunt 20). Omdat dit kasteel merkelijk jonger is dan het kasteel van prins de Merode hier vlakbij, wordt het ook wel ‘nieuw kasteel’ genoemd.
Al sinds 1488 bewonen de Merodes het kasteel de Merode (knooppunt 12 en 13, ligt niet op de wandelroute) en hebben ze hun stempel op de streek gedrukt. Het kasteel valt op door zijn zuivere en sobere architectuur. Het kasteel is, op een korte onderbreking na, steeds in het bezit geweest van de familie de Merode. Momenteel wordt het nog steeds bewoond door afstammelingen van het oude geslacht. Af en toe stelt de familie de Merode haar erfgoed open voor een cultureel evenement.
De abdij van Tongerlo
De norbertijnen zijn al sinds 1120 aanwezig in Tongerlo. Vandaag is de abdij van Tongerlo (knooppunt 1) een gastvrije rustplek voor elke bezoeker. De gebouwen rondom het binnenplein vormen een indrukwekkend geheel. In de abdijkerk hangt ook de oudste en best bewaarde replica van het ‘Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci.
Rolwagentoegankelijk wandelen vanuit Tongerlo
Is een wandeling van 7,5 km wat teveel van het goede? Je kan de wandeling inkorten tot 5 km door volgende knooppunten te volgen: 382 - 3 - 4 - 5 - 343 - 1 - 342 - 380 - 341 - 2 - 382.
Wandel je liever nog korter? Aan de abdij van Tongerlo start het Witherenpad, een rolwagentoegankelijk wandelpad van 2,1 km rond de abdij (zie infobord aan knooppunt 1).