Ga naar hoofdinhoud

Abdij van Tongerlo

  • Abdijstraat 40, 2260 Tongerlo
  • Erfgoedsites
Gastvrije rustplek vol geschiedenis

Voor een culturele en religieuze uitstap, ben je bij de abdij van Tongerlo aan het juiste adres. Sinds 1130 zijn er in Tongerlo norbertijnen aanwezig. Ze zijn een gemeenschap van kanunniken van Prémontré. Vandaag is de abdij een gastvrije rustplek voor de bezoeker.

Langs de lindendreef

Via een lindendreef (aanplanting in 1676) bereik je het poortgebouw in laat-romaanse en gotische stijl. Hier krijg je meteen een overzicht te zien van de belangrijkste bezienswaardigheden van de abdij. Onder het poortgebouw vind je ook nog de vroegere portierswoning en naast de ingang kan je het oude getraliede armenvenster zien. Hier kwamen vroeger de armen bedelen voor eten en kledij.

Het binnenplein

Als je verder loopt kom je op het binnenplein. Aan de rechterkant bevindt zich als eerst het abtshuis (bouwjaar 1724) met daarachter de abtstuin.

Aanpalend aan het abtshuis, bevindt zich het Bisschopshuis (bouwjaar 1547). Vroeger deed dit gebouw dienst als verblijfplaats voor de bisschoppen van ’s Hertogenbosh, maar nu biedt het onderdak aan de gasten van de abdij.

Aan de noodzijde van het binnenplein bevindt zich een echte blikvanger, de abdijkerk (bouwjaar 1852-1858). Met daarbij aansluitend aan de ene kant de kloostervleugel (bouwjaar 1847) met abdijbibliotheek en kapittelzaal, en aan de andere kant de erfgoedbibliotheek en archief (bouwjaar 1927-1928). De abdijkerk is zeker een bezoekje waard omwille van de schitterende glasramen, een reliekschijn in ebbenhout van de Heilige Siardus, het koorgestoelte van eikenhout (1957), het Klais-orgel (1933), het kruis boven het altaar, Het Kind Jezus van Praag en twee schilderijen van J.E. Quellin: Bruiloft van Kana en Jezus Simon de Farizeeër.

Tiendenschuur abdij Tongerlo
Tiendschuur op het binnenplein van de abdij van Tongerlo

Midden op het binnenplein staat de alleenstaande tiendschuur, ook wel boerenkrijgschuur genoemd. De schuur is gebouwd in 1618 en deed toen dienst als graanschuur. Tijdens de boerenopstand tegen de Fransen in 1798 (Boerenkrijg) werd de schuur gebruikt door de Brigands als geheime vergaderplaats. Momenteel kan je hier een permanente tentoonstelling bezoeken. Bezoekers kunnen er meer informatie vinden over het leven van de abdijgemeenschap en de norbertijnen.

Aan de oostzijde van het binnenplein, bevinden zich de oude schaapskooi (later koestal), de oude abdijhoeve (bouwjaar 1640) en het oude washuis (bouwjaar 1640). Aan de zuidkant zie je enkele bedrijfsgebouwen: een watertoren dat de abdijbewoners van water voorziet; de huidige schrijnwerkerij (vroeger de abdijbrouwerij); het vroegere wagenhuis met smidse en de paardenstallen waar nu de abdijboekhandel “De Oude Linden” zich bevindt; de oude bakkerij; vergaderzalen…

Vanuit de abdij van Tongerlo vertrekken er enkele wandel- en fietsroutes en is er een uitgebreid netwerk van wandelknooppunten beschikbaar. Naar aanleiding van 900 jaar norbertijnen werden thematische wandelingen en fietstochten uitgestippeld die je op www.norbertijnenindemerode.be kan raadplegen.

Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci

De oudste replica van de muurschildering “Het Laatste Avondmaal” van Leonardo da Vinci is te bezichtigen in de abdijkerk van de abdij van Tongerlo. Het werk wordt nog tot eind 2024 gerestaureerd maar is al tijdens de werken te bezichtigen.

Replica Schilderij Laatste Avondmaal abdij Tongerlo
Replica van het Laatste Avondmaal

Contactinfo

Adres
Abdijstraat 40
2260 Tongerlo
Telefoonnummer
+32 (0)14 53 99 00
E-mailadres
abdij@tongerlo.org
Website
www.tongerlo.org

Bijkomende info

abdij van Tongerlo

Parkeren

Parking aan de abdij, Meulemanslaan 60, 2260 Westerlo

<