Ga naar hoofdinhoud
Laakvalleien: De Roost

Van Veerle naar Heide

Een wandeling van 9,5 km vanuit Veerle

  • Wandelen
  • Wandelen & fietsen

Vertrek in Veerle voor een wandellus langs de Werft, Veerle-Heide en de bossen van Helschot.

Het marktplein van Veerle

Het driehoekige marktplein (dries) van Veerle is het vertrekpunt van deze wandeling. Het plein heeft een Frankische oorsprong en in het midden staat een van de laatste authentieke dorpspompen uit de Kempen. Die diende om de dorpelingen van gezond drinkwater te voorzien. Het plein wordt gedomineerd door de O.L.V. in de Wijngaard-kerk. De kerk is opgetrokken uit lokaal gewonnen ijzerzandsteen. De kerktoren dateert uit 1515 en een deel van de kerk werd in 1920, na een brand uit de eerste Wereldoorlog, herbouwd.

Baron Raymond de Zerezo de Tejada

Naast de kerktoren staat het grafmonument van baron Raymond de Zerezo de Tejada. Bij zijn dood liet hij zijn kasteel (tussen knooppunt 222 en 77) na aan de kerk. Sinds 1952 was het een klooster van de norbertinessen. Vandaag is het kasteel een woonzorgcentrum.

Helschot

Via het natte natuurgebied de Werft (onderdeel van de Laakvalleien) wandel je door naar Veerle-Heide en zo verder naar Helschot (KP 150). Dit bosreservaat is de plek waar schrijver Willem Elsschot inspiratie vond voor zijn boeken en waaraan hij zijn schrijversnaam ontleende. Dit oude bosgebied van 75 hectare is bestempeld als bosreservaat waar de natuur vrij spel krijgt. Er wordt dus niet actief ingegrepen door de mens. Het bos zal spontaan evolueren tot climaxbos. Enkel in de buurt van de wandelwegen worden de gevaarlijke bomen geveld. Je vindt er typische planten als Bosanemoon, Groot heksenkruid, en ook het zeldzame Agrimonie en Tormentil.

De Rode Laak en de Laakvalleien

Onderweg kruis je meermaals de Rode Laak, die zijn naam dankt aan de roestbruine kleur van het water ten gevolge van het hoge ijzergehalte.

Wandel je liever richting moerasgebied? Vanuit Veerle kan je eenvoudig Trichelbroek (KP 326) en de Roost (KP 220) ontdekken. De vijvers, ontstaan ten gevolge van de vroegere turfwinningen en ijzerertsdelvingen werden al gekozen als mooiste plekje van Laakdal. Vanuit de kijkhutten kan je hier talrijke watervogels spotten. Let op, laarzen zijn aangeraden!

De Rode Laak, Trichelbroek en de Roost behoren tot de Laakvalleien een gebied dat bestaat uit verschillende natuurparels langs de Grote Laak, de Kleine Laak en de Rode Laak. De deelgebieden worden stilaan hechter met elkaar verbonden tot één robuust valleigebied.

Contactinfo

Adres
Veerledorp 65
2431 Laakdal

Vertrekpunt

Infobord aan wandelknooppunt 222, vlakbij de Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in den Wijngaard, Veerledorp 65, 2431 Laakdal. Je kan parkeren op het plein en er zijn enkele horecazaken in de buurt.

Afstand en knooppunten

Afstand: 9,5 km

Knooppunten: 222 – 77 – 412 – 127 – 253 – 124 – 126 – 125 – 150 – 151 – 188 – 172 – 179 – 222

Merk je tijdens je wandeling dat de bewegwijzering ontbreekt of niet correct is? Dan kan je dit melden via routedokter.be

Ook interessant

Wat zoek je?

<