Ga naar hoofdinhoud
Vallei van de drie beken

Vallei van de Drie Bekenwandeling

Kies voor een wandeling van 8 km of 3 km vanuit Deurne (Diest)

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Je wandelt door een prachtig stuk natuur dat haar naam dankt aan de drie beken die de vallei doorsnijden: de Grote Beek, de Middelbeek en de Kleine Beek.

Wandelen in Deurne bij Diest 106 ©Lander Loeckx Wandelen in Deurne bij Diest 11 ©Lander Loeckx
Wandelen in Deurne bij Diest ©Lander Loeckx
Wandelen vanuit Deurne

Welkom in het meest noordelijke punt van de provincie Vlaams-Brabant! Het dorp Deurne, met centraal gelegen de Sint-Engelbertuskerk, nodigt je uit voor een wandeling door het platteland, langs veld, heide en bos.

Ten noorden van het dorp kom je in Host, het oudste gehucht van Deurne, bij de grens met Tessenderlo. De naam Host is afgeleid van ‘hoste’ of ‘hofstede’. Meer naar het oosten ligt het natuurgebied ‘Vallei van de Drie Beken’. Dat strekt zich uit van aan de Paalse Plas in Beringen tot in Molenstede. Het gebied van 351 hectare is genoemd naar de drie beken die er stromen, met de originele namen Kleine Beek, Middelbeek en Grote Beek. Hier wandel je over onverharde paden, langs mooie bomenrijen, greppels en grachten, door hooilanden, bos en heide. Er wonen wel 20 verschillende soorten sprinkhanen.

De molen op de Molenberg verdween in 1949. Die stond trouwens niet op het hoogste punt van het dorp. Dat is de Hamelterre. Een hamel is een gecastreerde ram. De Hamelterre is een plek waar ooit schapen werden gehoed. Nu kan je er naar hartenlust spelen op de speeltuin of even halt houden om te picknicken.

Tot slot heb je nog de heuvels van het gebiedje Oosterbergen. Tot 2004 was hier een motorcrossterrein. De sporen daarvan zie je nog steeds, maar vandaag heerst de stilte.

2,9 km - blauwe balk
8,2 km - rode driehoek

Vertrekpunt

Sint-Engelbertuskerk, Hasseltsebaan 60, 3290 Diest. Er zijn enkele parkeerplaatsen en je vindt er een infobord over deze wandeling. Tussen wandelknooppunten 937 en 938.

2,9 km - blauwe balk

Knooppunten: 937 - 929 - 938 - richting 937 tot vertrekpunt

Wandelkaart

8,2 km - rode driehoek

Knooppunten: 938 - 928 - 927 - 924 - 923 - 929 - 937 - richting 938 tot vertrekpunt

Wandelkaart

Ook interessant

Wat zoek je?

<