Ga naar hoofdinhoud
Wandelen in Schaffen ©Lander Loeckx

Kelbergenwandeling

Een wandeling van 10 km vanuit Schaffen (Diest)

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Je stapt door holle wegen en langs de boomkwekerij. Daarnaast wandel je langs het schouwbroek, een vochtig gebied dat vroeger gebruikt werd als hooiland.

Wandelen vanuit Schaffen

Schaffen is vooral bekend van het vliegveld. Dat werd hier tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers aangelegd. Vandaag is het een begrip voor elke valschermspringer. Ook het leger oefent hier. De zeppelin waaruit de para’s springen kennen ze hier als ‘Het Varken’. Je kan het van in de wijde omtrek zien.

De Schans van Rode is een ouder militair relict (tussen knooppunten 413 en 338). Het landhuis uit de 19de eeuw is gebouwd op een verdedigingswerk waar de dorpelingen zich konden verschansen, vandaar de naam Schans. De gracht die er nu nog steeds is, werd destijds met een ophaalbrug en een poort afgesloten. Vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog waren schansen populair in de streek. De Schans van Kelbergen, in het gehucht Vleugt, werd beschermd als archeologische site, maar daar bleef geen bouwwerk meer overeind (tussen KP 920 en 923).

De robuuste toren van de Sint-Hubertuskerk is opgetrokken uit baksteen met speklagen van ijzerzandsteen. De architect was niemand minder dan Joris Helleputte, een expert op het gebied van de neogotiek. Hij tekende in Leuven onder meer het Justus Lipsiuscollege en het Heilig-Hartinstituut Heverlee uit. De patroonheilige Sint-Hubertus wordt hier nog elk jaar gevierd met een dierenzegening, jachthoorngeschal en een eucharistieviering.

Vertrekpunt

Vertrekpunt: Sint-Hubertuskerk, Sint-Hubertusplein 14-36, 3290 Diest (Schaffen), tussen wandelknooppunt 99 en 905. Er zijn enkele parkeerplaatsen en een horecazaak. Je vindt er een infobord over deze wandeling.

Afstand en knooppunten

Afstand: 9,7 km

Knooppunten: vertrekpunt - 905 - 909 - 919 - 920 - 918 - 916 - 917 - 905 - richting 99 tot vertrekpunt

Wandelkaart

Ook interessant

Wat zoek je?

<