Ga naar hoofdinhoud
Schaffen

Vliegveldwandeling

Een wandeling van 11 km vanuit Schaffen (Diest)

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Tijdens deze wandeling kom je langs het vliegveld van Schaffen, waar de parachutisten uit de zeppelin springen.

Praktische informatie
  • Vertrekpunt: Sint-Hubertuskerk, Sint-Hubertusplein 14-36, 3290 Diest (Schaffen), tussen wandelknooppunt 99 en 905. Er zijn enkele parkeerplaatsen en een horecazaak. Je vindt er een infobord over deze wandeling.
  • Met de trein: aan het station van Diest kan je inpikken op deze wandeling aan knooppunt 373.
  • Afstand: 10,8 km
  • Knooppunten: vertrekpunt - 99 - 98 - 97 - 424 - 373 - 284 - 263 - 413 - 338 - 909 - 905 - richting 99 tot vertrekpunt
  • Wandelkaart
Wandelen vanuit Schaffen

Schaffen is vooral bekend van het vliegveld dat hier tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers werd aangelegd. Vandaag een begrip voor elke valschermspringer. Ook het leger oefent hier: de zeppelin waar de para’s uit springen kennen ze hier als Het Varken en kan je van in de wijde omtrek zien.

De Schans van Rode is een nog ouder militair relict. Het landhuis uit de 19de eeuw is opgebouwd op een verdedigingswerk waar de dorpelingen zich konden verschansen, vandaar de naam Schans. De gracht die er nu nog steeds is, werd destijds met een ophaalbrug en een poort afgesloten. Vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog waren schansen populair in de streek. Ook in het gehucht Vleugt is de Schans van Kelbergen beschermd als archeologische site, maar daar bleef geen bouwwerk meer overeind.

De robuuste toren van de Sint-Hubertuskerk is opgetrokken in baksteen met speklagen ijzerzandsteen. De architect was niemand minder dan Joris Helleputte, een expert op het gebied van de neogotiek die in Leuven onder meer het Justus Lipsiuscollege en het Heilig-Hartinstituut Heverlee uittekende. De patroonheilige Sint-Hubertus wordt hier nog elk jaar gevierd met een dierenzegening, jachthoorngeschal en een eucharistieviering.

Ook interessant

Wat zoek je?

<