Ga naar hoofdinhoud

Sint-Dimpnakerk Geel

  • Sint-Dimpnaplein 15, 2440 Geel
  • Erfgoedsites

De Sint-Dimpnakerk, gebouwd in de periode 1349-1570, is een prachtig voorbeeld van demergotiek. Oorspronkelijk werd ze opgericht als bedevaartkerk en is zonder twijfel één van de mooiste en belangrijkste herinneringen aan het unieke verleden van Geel, de Barmhartige Stede. Volgens de legende van de heilige Dimpna werden de Ierse koningsdochter Dimpna en haar biechtvader Gerebernus op deze plek begraven nadat ze werden vermoord.

Maar liefst 5 Vlaamse “topstukken” kan je in de Sint-Dimpnakerk terugvinden. Het Sint-Dimpnaretabel en het Passieretabel stonden al een tijdje op de lijst en recent werd daar ook het Apostelretabel aan toegevoegd. De andere “topstukken” van de Sint-Dimpnakerk zijn de ‘Merodekes’, twee schilderijtjes toegeschreven aan de Haarlemse schilder Jan Mostaert, geschilderd omstreeks 1525. Deze pareltjes kan je bewonderen in het ‘secreet’, een kamertje in de kerk dat tot voor kort voor het publiek verboden terrein bleef, maar nu een aantal kerkschatten herbergt die er fraai worden tentoongesteld. Ook het renaissance praalgraf van de familie de Merode is een absolute blikvanger.

De Sint-Dimpnakerk maakt deel uit van het project 'Vlaamse Meesters op hun plek'. Met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ willen Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen de werken van Vlaamse meesters op bijzonder plekken in Vlaanderen en Brussel in de kijker zetten. Graag meer info? Neem dan hier een kijkje.

©Kristof Donné

Contactinfo

Adres
Sint-Dimpnaplein 15
2440 Geel
Telefoonnummer
014 56 63 80
E-mailadres
toerisme@geel.be
Website
www.visit-geel.be/sint-dimpnakerk

Meer informatie en openingsuren

Website Toerisme Geel

<