Ga naar hoofdinhoud
Sint-Dimpnakerk Geel

Bezoek de Sint-Dimpnakerk in Geel

  • Zien & doen

De Sint-Dimpnakerk, gebouwd in de periode 1349-1570, is een prachtig voorbeeld van demergotiek. Oorspronkelijk werd ze opgericht als bedevaartkerk en is zonder twijfel één van de mooiste en belangrijkste herinneringen aan het unieke verleden van de Barmhartige Stede. Volgens de legende van de heilige Dimpna werden de Ierse koningsdochter Dimpna en haar biechtvader Gerebernus op deze plek begraven nadat ze werden vermoord.

Merodekes

In de kerk kan je 5 Vlaamse 'topstukken' bewonderen: het Sint-Dimpnaretabel, het Passieretabel, et Apostelretabel en twee 'Merodekes'. Dit zijn twee kleine schilderijen die worden toegeschreven aan de Haarlemse schilder Jan Mostaert, geschilderd omstreeks 1525. Je kan ze bezichtigen in het ‘secreet’, een kamertje in de kerk dat tot voor kort voor het publiek verboden terrein bleef, maar nu een aantal kerkschatten herbergt die er fraai worden tentoongesteld. Ook het renaissance praalgraf van de familie de Merode is een absolute blikvanger.

De Sint-Dimpnakerk maakt deel uit van het project 'Vlaamse Meesters op hun plek'. Met dit project willen Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen de werken van Vlaamse meesters op bijzonder plekken in Vlaanderen en Brussel in de kijker zetten. Graag meer info? Neem dan hier een kijkje.

©Kristof Donné

Contactinfo

Adres
Sint-Dimpnaplein 15
2440 Geel
Telefoonnummer
014 56 63 80
E-mailadres
toerisme@geel.be
Website
www.visit-geel.be/sint-dimpnakerk

De kerk bezoeken

Vrij toegankelijk voor individuele bezoekers tijdens de openingsuren.

Bij Toerisme Geel kan je een gidsbrochure aankopen voor 3,5 euro.

Groepen

Groepsbezoeken mogelijk na afspraak.

Tip! Onderneem met een gids de klimpartij tot nét onder de nok van de nooit voltooide toren. Samen met een wandeling over de gewelven beleef je een speciale ervaring!

Ook interessant

Wat zoek je?

<