Ga naar hoofdinhoud

Hof Ter Borght

  • Heide 41, 2235 Hulshout
  • Erfgoedsites
Een classicistisch kasteel aan de rand van Westmeerbeek

De site van Hof Ter Borght is een 20 hectare groot kasteeldomein dat gelegen is aan de Grote Nete, vlakbij de dorpskern van Westmeerbeek, een deelgemeente van Hulshout. Het kasteel en het kasteelpark zijn beschermd als monument, net als de bijhorende aalmoezenierswoning. In 1831 is Hof ter Borght een commandopost geweest van Leopold I, de eerste koning van België.

Het classicistische kasteel werd gebouwd in 1780. In 1859 werd het geheel samen met onder meer de pachthoeve verkocht aan baron A.C.N. de T’Serclaes. Het bestaat uit een laat 18de-eeuws hoofdgebouw, dat aan de voorzijde symmetrisch geflankeerd wordt door twee lagere, 19de-eeuwse zijvleugels en enkele bijgebouwen, waaronder een prachtige en quasi unieke orangerie. Het omliggende park omvat een vijver met eiland en historische eendenkooi, prachtige oude bossen rondom de oude Netearm en een voormalige ijskelder. Dit landschapspark zal binnen de publiek-private samenwerking en onder coördinatie van Stichting Kempens Landschap tijdens de komende jaren terug in ere hersteld worden en ontsloten worden voor het publiek.

Hof Ter Borght gaat momenteel door een metamorfose. Het kasteel zal op termijn een horecafunctie krijgen. De aandacht gaat eerst en vooral naar het park dat er rond ligt. In 2016 nam Stichting Kempens Landschap het 18 hectare grote park in erfpacht voor een termijn van 54 jaar. In 2019 werd een geïntegreerd natuur- en erfgoedbeheersplan voor zowel de gebouwen als het park goedgekeurd. Hierdoor kan Kempens Landschap, samen met de gemeente Hulshout, investeringswerken uitvoeren om het bos- en parklandschap op te waarderen en enkele erfgoedelementen in het park te restaureren. Zo werd er al een vlonderpad aangelegd om het kasteeldomein te bereiken via een andere weg dan de drukke gewestweg N15. Ook is ondertussen het monumentale bruggetje in ere hersteld.

Contactinfo

Adres
Heide 41
2235 Hulshout

Bijkomende info

Kempens Landschap

Bereikbaarheid

Hof ter Borght ligt tussen wandelknooppunt 204 (Grote Nete) en wandelknooppunt 377 en nabij fietsknooppunt 94.

Je kan best parkeren aan de Sint-Michielskerk van Westmeerbeek, Netestraat 6, 2235 Hulshout.

<