Ga naar hoofdinhoud

Demerbroeken (tussen Testelt en Langdorp)

  • Binneweg z/n, 3201 Aarschot
  • Natuurgebieden
Kronkelend tussen de zandsteenheuvels, op de rand tussen het Hageland en de Kempen

Op de rand tussen het Hageland en de Kempen kronkelt de Demer zich een weg tussen de zandsteenheuvels. Onderweg komt deze rivier een heel gevarieerd landschap tegen: zandsteenheuvels, landduinen, graslanden, bossen, moerasgebieden… Op diverse plaatsen komen er tevens rivierterrassen voor. Ook (de relicten van) afgesneden meanders zijn duidelijk waar te nemen in het landschap.

In het algemeen gezien heeft de Demer als overstromingsrivier een relatief vlak en breed dal. Tussen Diest en Zichem is de Demervallei echter eerder smal, maar tussen Zichem en Testelt wordt de vallei plots bijna 2 kilometer breed om dan tussen Testelt en Aarschot terug te vernauwen tot ongeveer 1 kilometer breedte. In Werchter vloeit de Demer samen met de Dijle.

In het gedeelte tussen Testelt en Langdorp zijn de fossiele stroomgeulen nog duidelijk herkenbaar. Dit stuk van de Demervallei heeft ook de meeste rivierduinen en donken. In het zuiden wordt de Demervallei begrenst door zandsteenheuvels (zoals de Voortberg in Testelt), terwijl er in het noorden een duinenrij de vallei parallel volgt.

De verschillen in reliëf, bodem, water en licht en de gradiënten hiertussen, vertalen zich in een grote diversiteit aan flora en fauna. Ook zeldzame soorten zijn gebaat met de microklimaten die hier ontstaan. Bovendien zijn er nog restanten aanwezig van het voormalig groot beemden- en broekenlandschap, met de bijbehorende waardevolle planten en dieren.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Parkeren:

  • Aan de Sint-Pieterskerk Langdorp: Langdorpsesteenweg, 3201 Aarschot
  • Parking Demervallei: Demervallei 8, 3200 Aarschot
  • Aan de watermolen van Testelt: Dorp 22, 3272 Scherpenheuvel-Zichem
  • Station Testelt: Stationstraat 31, 3272 Scherpenheuvel-Zichem

Contactinfo

Adres
Binneweg z/n
3201 Aarschot

Bijkomende info

Website Natura2000

<