Ga naar hoofdinhoud

Vakantiewoning Beddermolen

  • Molenwijk, 2260 Westerlo
  • Erfgoedsites
  • Labelhouders

De Beddermolen was oorspronkelijk verbonden aan de nobertijnenabdij van Tongerlo.

Een lange geschiedenis van voorspoed en tegenslag

Het oudste document dat verwijst naar de Beddermolen dateert uit 1535. De abdij bouwde een nieuwe houten windmolen in 1683. Deze molen brandde af in 1723. Hij werd onmiddellijk vervangen door een nieuwe houten standaardmolen met open voet. Als gevolg van de Franse overheersing in 1796 werd de windmolen verkocht.

Toen in 1948 de toenmalige molenaar op rust ging, begon de molen te vervallen. De nieuwe eigenaar restaureerde de molen in 1963, maar enkele jaren later brandde de molen af. Hij werd opnieuw opgebouwd, maar kreeg geen binnenwerk. In 2010 kocht Kempens Landschap vzw de Beddermolen aan.

De Beddermolen vandaag

In 2016 startte de restauratie onder begeleiding van Kempens Landschap en gemeente Westerlo. De kast, de trap en de wieken werden gerestaureerd en de molen kreeg een volledig nieuw binnenwerk. De gemeente Westerlo en de Vlaamse Overheid financierden de werken. Kempens Landschap ontfermde zich over de buitenaanleg en de rest van het domein, en kreeg daarvoor financiële steun vanuit het Landinrichtingsproject de Merode.

Op het domein bevindt zich naast de molen zelf ook nog een molenhuis, een stal, een schuur en een bakhuisje. Ook deze gebouwen zijn gerestaureerd met respect voor de authenticiteit en het landschap werd hersteld.

Het molenhuis is bovendien omgevormd tot vakantiewoning voor groepen en families tot 10 personen. Sinds 11 juni 2021 kan men hier terecht voor een uniek logement.

Contactinfo

Adres
Molenwijk
2260 Westerlo
Website
beddermolen.be/nl/

Parkeren

Kleine parking aan de Beddermolen

<