Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Van retabel tot Laatste Avondmaal

  • 30 november 2023
Twee abdijen, twee topstukken!

Sinds eind oktober kan je in de abdij van Tongerlo opnieuw de replica van Het Laatste Avondmaal bewonderen in de abdijkerk. Het werk hing voordien in het da Vinci museum van de abdij maar was de laatste jaren niet meer te bezichtigen omwille van restauratiewerken. Intussen hangt het schilderij in de abdijkerk. En de restauratiewerken? Die lopen intussen gewoon door en zullen tegen eind 2024 afgerond zijn. Nog niet overtuigd? Leonardo da Vinci zou zelf mee geschilderd hebben aan dit werk. Dat moet je gezien hebben!

In de abdij van Averbode is sinds 29 november dan weer een waardevol retabel rijker. Het kunstwerk dateert uit de 16de eeuw en was meer dan 500 jaar geleden voor de eerste keer te zien in de abdij. Nadien werd het verkocht aan de voorloper van het MAS in Antwerpen. Het retabel werd de voorbije jaren dan ook in het MAS tentoongesteld. Maar het topstuk is nu dus teruggekeerd naar de abdijkerk in Averbode, de plek waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was. Meer info over het retabel vind je hier.

retabel tijdens persconferentie centrale beeldhouwwerk van het retabel toont de "Bewening van Christus"
Onthulling van het retabel tijdens de persconferentie. Het centrale beeldhouwwerk toont de "Bewening van Christus".
Een huzarenstukje

Wist je trouwens dat een schilderij van 8,8 m op 4,6 m verplaatsen geen sinecure is? Er werd speciaal voor de verhuis een opening gemaakt in een muur van de abdijkerk in Tongerlo. Benieuwd hoe dat er aan toe ging? Dat zie je in dit filmpje, of je leest er hier meer over.

Fietsroute tussen beide abdijen

Geen schrik van de koude? Combineer een bezoek aan beide abdijen met een fietsroute van 35 km.

herlocatie laatste avondmaal Tongerlo
De herlocatie van het Laatste Avondmaal, een huzarenstukje
<