Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Op zoek naar verhaalvertellers in Landschapspark de Merode

  • 1 maart 2023
  • In de pers

Landschapspark de Merode vzw geeft lokale verenigingen een financieel duwtje in de rug om verhalen over het Merodegebied in de kijker te zetten. Historisch accuraat of met een vleugje fantasie, alle verhalen die de link met het landschap en het erfgoed leggen zijn welkom. Het resultaat is een voorjaarsagenda met de meest uiteenlopende activiteiten: van dialecttoneel en verteltheater, tot fietstochten, een kunstwedstrijd en de publicatie van een boek over jeugdzorg.

Verhalen zijn er in Landschapspark de Merode in overvloed. Dat hoeft niet te verbazen met de norbertijnenabdijen Averbode en Tongerlo op een steenworp van elkaar en het middeleeuws kasteel van de prinselijke familie de Merode er middenin. Maar er is meer in deze regio dan het verhaal van paters en prinsen: dorpsfiguren, bijgeloof, dwaallichtjes op de heide, spookachtige bossen en heldhaftige veldslagen. Landschap en verhalen met elkaar verbinden is hier trouwens niet nieuw: de Witte van Zichem zwom ook al in de Demer en ging in de Maagdentoren ten strijde tegen de vijand. Willem Elsschot ontleende zijn schrijversnaam dan weer aan het natuurgebied Helschot in Herselt.

Vijftien initiatieven konden reeds rekenen op een subsidie ‘Op zoek naar de Verhaalvertellers van Landschapspark de Merode’.

Een greep uit de activiteiten dit voorjaar:

Vejelaars brengen authentieke Vejelse verhalen in het Vejels dialect.
Organisator: Laakdalse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde vzw

Tijdens een wandeling ontmoet je verhaalvertellers die jou meenemen in de geschiedenis van de Merodekastelen en haar bewoners. Van waar al die dreven? Wie was gravin Jeanne de Merode? En waarom twee kastelen?
Organisator: Toerisme Westerlo

De geschiedenis van de opvang van jongeren startte in 1922 met ‘de Sint- Antonius Kolonie’. Sindsdien verbleven er duizenden kinderen. Vanaf 1998 is CKG De Schommel er gehuisvest.
Organisator: vzw Heemkring Averbode i.s.m. CKG De Schommel vzw

Krekkemie is een houtsculptuur van een vrouw in natuurgebied de Krekke (Kwarekken) in Westerlo. Zo kreeg een omgewaaide boom een nieuw leven. Creatievelingen werden uitgedaagd om hun verhaal te schrijven, boetseren, vertolken…met Krekkemie en het landschap als inspiratiebron.
Organisator: OXOt Westerlo vzw

Villa Hazenhout behoorde tot het netwerk van de hoeves van de abdij van Tongerlo. Ooit stond ze aan de Beddermolen in Westerlo, vijftig jaar geleden verhuisde ze naar Geel. Een app en extra begeleide rondleidingen vertellen je het verhaal achter de schuur.
Organisator: Beeldentuin Hugo Voeten Geel

Nieuwe oproep voor verenigingen

Lokale verenigingen die rond het thema ‘Verhaalvertellers van Landschapspark de Merode’ activiteiten willen organiseren maken nog steeds kans op een toelage. Aanvragen zijn in te dienen vóór 30 april. Een jury kiest de beste 10 activiteiten uit de inzendingen.

Het Merodegebied strekt zich uit over negen gemeenten in drie provincies: Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.

Praktisch

Subsidiereglement en aanvraagformulier ‘Op zoek naar de Verhaalvertellers van Landschapspark de Merode’ vind je hier.

Contactgegevens voor pers en meer info:

Wenst u een activiteit bij te wonen dan geeft u best een seintje via info@landschapsparkdemerode.be. Wij brengen u graag in contact met de organisator.

Contactpersoon pers

Isabelle Lindemans - Gebiedscoördinator de Merode

T 03 240 58 25 M 0495 12 62 22 isabelle.lindemans@landschapsparkdemerode.be

<