Ga naar hoofdinhoud
Dassenaarde

Wandelen van Kempen naar Hageland

Een wandeling van 11 km vanuit Engsbergen (Tessenderlo)

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Je merkt hier dat de vlakke Kempen overgaan in het heuvelachtige Hageland. En dat zorgt voor een gebied met een eigen karakter. Deze wandeling leidt je langs deels onverharde wandelwegen door natuurgebieden Dassenaarde en Groot Asdonk waar je geniet van de natte valleigronden en droge heuvelruggen die elkaar afwisselen. En je wandelt naar natuurreservaat Houterenberg waar zandige stuifduinen, eikenberkenbossen en heiderelicten elkaar afwisselen.

Stuifduin Houterenberg
Stuifduin Houterenberg

Wandelen vanuit Engsbergen

Engsbergen is een gehucht en parochie in de gemeente Tessenderlo, in de provincie Limburg. Het dorp ontstond als kleine plaats in de loop van de Middeleeuwen samen met de andere kleine kernen van de gemeente Tessenderlo. De huidige Sint-Luciakerk, werd in 1840 gebouwd. De trots is een monumentaal orgel uit de achttiende eeuw.

Engsbergen is gelegen in een sterk bebost gebied grenzend aan het natuurreservaat ‘Gerhagen’ in het noorden, met het Bosmuseum en de VVV-uitkijktoren.

Wandel je meer naar het zuiden, dan merk je dat de vlakke Kempen overgaat in het heuvelachtige Hageland. Je komt daar in de natuurgebieden ‘Asdonk’ en ‘Dassenaarde’. Dit wandelgebied vol onverharde wegen is gelegen op de grens van Molenstede en Engsbergen, tussen Kempen en Hageland.

Zandgronden zorgen voor kenmerkende soorten zoals heide, gaspeldoorn en knotbomen. Hagen en houtkanten zorgen ervoor dat specifieke diersoorten zoals hagedissen zich thuis voelen.

Als je niet bang bent van een fikse wandeling, dan vind je in het westen de abdij van Averbode (knooppunt 100).

Vertrekpunt

Sint-Luciakerk, Engsbergseweg 107, 3980 Tessenderlo. Er zijn enkele parkeerplaatsen en je vindt er een infobord over deze wandeling. Tussen wandelknooppunt 240 en 200. Er zijn enkele horecazaken.

Afstand en knooppunten

Afstand: 11 km

Knooppunten: Vertrekpunt – 200 – 307 – 930 – 45 – 939 – 931 – 46 – 311 – 311 – 310 – 309 – 309 – 197 – 95 – 203 – 199 – 239 – 240 - 200 - richting 240 tot vertrekpunt

Wandelkaart

Ook interessant

Wat zoek je?

<