Ga naar hoofdinhoud
Oude machines in de stoomzagerij van Laakdal

Stoomzagerij-route

Een wandeling van 10 km vanuit Vorst (Laakdal)

  • Wandelen
  • Wandelen & fietsen

De stoomzagerijroute neemt je mee op wandel door Laakdal. Van Groot-Vorst naar Klein-Vorst, naar de unieke Oude Stoomzagerij. En zo verder via de rand van de natte natuurgebieden Ossebroeken en Swinnebroeken kom je uit aan het marktplein van Vorst.

De pootzakken

Vorst ligt middenin 'potenland'. Al sinds het begin van de 18de eeuw worden hier wortelen, poten in het dialect, geteeld. De telers droegen hun poten in jutezakken naar de markt, vandaar de naam pootzakken. Pootzak (zeg ‘puitzak’) was oorspronkelijk een scheldnaam, maar is nu een eretitel voor inwoners van Vorst.

De Oude Stoomzagerij

De stoomzagerijroute neemt je mee richting Klein-Vorst en passeert vlak aan de Stoomzagerij (voorbij knooppunt 364 in de Heistraat). De zagerij werd opgericht in 1902 en kende haar hoogtepunt in de jaren ’60. Intussen werd de zagerij gerestaureerd door de gemeente Laakdal en Kempens Landschap. Je kan er nu fietsen en eTuktuks huren.

Ossebroeken en Swinnebroeken

De route leidt je vervolgens naar de rand van de natte natuurgebieden Ossebroeken en Swinnebroeken (respectievelijk ten zuidwesten en ten zuidoosten van knooppunt 173). Je vindt hier vooral elzenbroekbossen, afgezoomd met Canadapopulier-aanplantingen, wat in de zomer zorgt voor een bijna ondoordringbaar netelschild eronder. Het mozaïek van akkers, houtkanten, bossen en weilanden maakt de Ossebroeken geschikt voor heel wat diersoorten die er broodplaatsen, voedsel en rust vinden. Het gebied is gekenmerkt door een interessante vogelstand, waarbij verschillende weinig algemene soorten waar te nemen zijn, zoals Wielewaal, Boomklever, Bosrietzanger, Sprinkhaanrietzanger en andere. In dit valleigebied broeden tevens verschillende roofvogelsoorten als Buizerd, Sperwer, Torenvalk, Bosuil, Ransuil en Steenuil.

Beide natuurgebieden zijn onderdeel van de Laakvalleien.

De klompenmakerstraditie van Vorst

Aan het einde van de route kom je langs het marktplein (knooppunt 170 – 218) met middenin het statige, oude gemeentehuis van Vorst. Verderop kom je ten slotte voorbij de oude pastorij. Achter de zwarte metalen poort staat een grote houten klomp. Die herinnert aan de rijke klompenmakerstraditie in Vorst. In de gouden jaren werkte zowat iedereen die geen boer was in de klompenmakerij. Heb je nog wat extra tijd? In het Klompenmuseum leer je alles over deze lange traditie. En je kan je er wagen aan een heus Klompenbelevingspad!

Contactinfo

Adres
Kerkstraat 13
2430 Laakdal

Vertrekpunt

Sint-Gertrudiskerk (Kerkstraat 13, 2430 Laakdal), tussen wandelknooppunt 191 en 218). Je kan parkeren aan de kerk. Er staat een infobord over deze wandeling. De markt van Vorst ligt slechts 500 m verderop. Je vindt er enkele horecazaken.

Afstand en knooppunten

Afstand: 10 km

Knooppunten: 218 – 191 – 347 – 363 – 365 – 387 – 364 – 198 – 360 – 169 – 170 – 218.

Wandelkaart

Merk je tijdens je wandeling dat de bewegwijzering ontbreekt of niet correct is? Dan kan je dit melden via routedokter.be.

Ook interessant

Wat zoek je?

<