Je start je wandeling aan de Neoclassicistische Sint-Niklaaskerk van Rillaar. Je wandelt over trage wegen met spectaculaire uitzichten over de heuvels van Rillaar en kan genieten van het prachtige Tienbunderbos.
Wandelen vanuit Rillaar
De Diestsesteenweg verbindt de Sint-Niklaaskerk in een rechte lijn met de Onze-Lieve-vrouwbasiliek van Scherpenheuvel. Misschien kom je tijdens het wandelen wel groepjes bedevaarders tegen. Heel wat oude pelgrimswegen zijn opnieuw in kaart gebracht en bewegwijzerd. Zo kunnen pelgrims (of jijzelf) via trage wegen naar Scherpenheuvel wandelen (8 km vanuit Rillaar). Of, kies voor de Rillaarse Heuvelswandeling die je meeneemt naar de Diestiaanheuvels, hun bossen en de lager gelegen velden.
Ten zuiden van de als dorpsgezicht beschermde woonkern kom je in het Tienbunderbos en het Schollenkot (tussen knooppunten 706 en 729). Het Schollenkot ontstond toen er vroeger ‘schollen’ - losliggende platte ijzerzandstenen - gewonnen werden als goedkoper alternatief voor bakstenen. Centraal in het Tienbunderbos vind je bloem- en insectenrijke hooilanden. ‘De weide van Paulien’ werd vernoemd naar Paulien Verheyen die hier in 1910 werd vermoord. De inslag van een Duitse V1-bom veroorzaakte een krater in het bos. In de omgeving van Aarschot kwamen er wel een twintigtal van deze vliegende bommen neer.
Onderweg stoot je op enkele merkwaardige kapelletjes. De Sint-Antoniuskapel aan de Marktweg (tussen KP 729 en KP 722) werd gebouwd in 1876. Landbouwers kwamen er bidden om de koeien van ziekten te sparen. Het Regenkapelletje aan de Jennekensstraat (KP 707) was een initiatief van twee zussen – de gezusters Lemmens – die het in 1950 lieten bouwen nadat ze een sportnamiddag hadden gewonnen.