Ga naar hoofdinhoud

Westelfolk

  • Hollandse Dreef 3, 2260 Westerlo
  • Labelhouders

Bij Westelfolk leer je het muzikaal erfgoed uit de streek kennen en leer je het zelf leren spelen op traditionele instrumenten. En, je kan zelf het instrument bouwen! Alles gebeurt in een aangename volkse sfeer in de Folkstal!

Muziekcursussen

De hoofdactiviteit van Westelfolk is het organiseren van muziekcursussen. Zowel het bouwen van typisch volkse instrumenten als het leren bespelen ervan komen aan bod. Een greep uit het aanbod: trekzak (diatonisch accordeon), Vlaamse doedelzak, hommelbouw en -spel, draailierspel, fluitbouw, folkgitaar, …

Ze spitsen zich vooral toe op de Kempische muziek uit Landschapspark de Merode. Daarvoor doen ze opzoekingswerk naar oude, vergeten, liederen, dansen en melodieën. De cursussen worden begeleid door ervaren muzikanten en/of instrumentenbouwers.

Voor de cursussen is geen notenleer vereist. Leren spelen gebeurt op de volkse manier: op gehoor en/of “afkijken van een ander”. Instrumenten kunnen gehuurd worden zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om er eerst kennis mee te maken. Daardoor zijn de cursussen voor een breed publiek bereikbaar.

Speel en beleef folk!

Instrumenten bouwen

Westelfolk bouwt niet enkel nieuwe instrumenten, maar trekt zich ook het lot aan van zogenaamde “zolderinstrumenten”. Hoeveel mensen hebben geen muziekinstrument in huis, ooit geërfd of op de kop getikt, waarop niet meer wordt gespeeld? In plaats van het op zolder te laten verkommeren kan je het bij Westelfolk weer in orde laten maken en er misschien zelfs een bespeler voor vinden!

Folkcafé en optredens

Samen spelen is leuker dan alleen. Daarom is het elke maandagavond verzamelen geblazen voor een heus folkcafé. Cursisten met verschillende instrumenten treffen elkaar daar, maar ook meer en meer muzikanten “van buitenaf” vinden hun weg naar de FolkStal.

Zo is uit de groep cursisten ondertussen een grote groep muzikanten gegroeid die regelmatig optredens verzorgen voor gelegenheden die in de sfeer van folklore of erfgoed zitten, tot in het buitenland toe. Dat is trouwens één van de doelstellingen van Westelfolk: cursisten de kans geven om podiumervaring op te doen.

Westelfolk houdt dus op veel manieren het muzikale erfgoed van de streek levend.

Contactinfo

Adres
Hollandse Dreef 3
2260 Westerlo
Telefoonnummer
0494 87 32 01
E-mailadres
info@westelfolk.be
Website
www.westelfolk.be

Meer informatie

Meer informatie en openingsuren van het folkcafé vind je op de website van Westelfolk.

<