De Saffraanboer
- Labelhouders
De Saffraanboer oogst en maakt producten met hoogwaardige saffraan uit Landschapspark de Merode. Saffraandraadjes zijn de stampers van de Crocus Sativus. Saffraan wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt als kleurstof, specerij en geneesmiddel. Het ‘Rode Goud’ bevat crocine, crocetine, picrocrocine en safranal. Deze stoffen hebben gezondheidsbevorderende effecten.
De lekkere rijstpap met saffraan van moemoe prikkelde de nieuwsgierigheid
De lekkere rijstpap met saffraan van moemoe prikkelde ooit de nieuwsgierigheid van De Saffraanboer. Saffraandraadjes zijn de stampers van de Crocus Sativus. Hij stelde zich de vraag of hij die zelf zou kunnen kweken hier in Landschapspark de Merode? En zo startte het avontuur in ’13. Er werd kennis opgedaan bij collega’s in Wallonië, Italië en Nederland. Oogst na oogst werd er geëxperimenteerd.
Gaandeweg maakte De Saffraanboer een eigen werkwijze aangepast aan de Kempische ondergrond. Tijdens de bloeiperiode in het najaar worden de bloemetjes iedere morgen met de hand geplukt. De saffraandraadjes worden vervolgens handmatig uit de bloemen geknipt en meteen gedroogd. Het bleef niet bij pure saffraandraadjes. Als fijnproevers zijn ze steeds op zoek naar nieuwe smaken en producten. Zoals aardbeien-, peren- en appelconfituur met saffraan, uiteraard gemaakt van fruit van collega’s uit de streek, heerlijke saffraanlikeur en goudgele saffraansiroop,…
TIP: Hoe verwerk je saffraan het best in gerechten?
Maal de saffraandraadjes fijn in een vijzel en laat het poeder een aantal minuutjes wellen in een kleine hoeveelheid vloeistof (vb. water, melk). Nu kan de saffraan zijn smaak- en geurstoffen maximaal afgeven.