Ga naar hoofdinhoud

Begijnenbeekvallei

  • Reustraat z.n., 3290 Diest
  • Natuurgebieden

De Begijnenbeek behoort tot het Demerbekken en mondt uit in de Demer ter hoogte van de Saspoort in Diest. Stroomopwaarts volgt de Begijnenbeek de valleien tussen Diestiaanheuvels, zoals de Kloosterberg, de Luienberg en de Hermansheuvel.

In het verleden heeft de Begijnenbeek al regelmatig voor wateroverlast gezorgd. Om de hoge pieken af te vlakken en om tijdens droge zomers de beek minder diep te laten verdrogen, zijn er al heel wat aanpassingen aangebracht. Zo werden er onder andere compartimenteringsdijken aangelegd en werd de oude loop van de beek hersteld ter hoogte van de Kloosterberg. Tevens wordt de Begijnenbeekvallei samen met de omgeving van het Papenbroek en het bosreservaat “Gasthuisbos” nu beheerd als natuurreservaat. Hierdoor worden de inwoners van Diest niet enkel beter beschermd tegen wateroverlast, maar is er ook een waardevol natuurgebied ontstaan. Je vindt er onder andere bloemrijke hooilanden met zeldzame orchideeën, een oud inheems loofbos, prachtige holle wegen en niet te vergeten ook een fantastisch panorama uitzicht vanaf de top van de Kloosterberg over Diest en omgeving.

Natuurbeheer

Zowel Agentschap Natuur en Bos, als Natuurpunt als het OCMW van Diest zijn verantwoordelijk voor het natuurbeheer van de Begijnenbeekvallei.

Het bosreservaat Gasthuisbos, een oud inheems loofbos, staat onder hoede van het OCMW. Hier worden er geen beheersmaatregelen meer genomen, maar mag de natuur spontaan evolueren.
Het Papenbroek wordt beheerd door Natuurpunt, maar het grootste deel van de valleigronden wordt beheerd door ANB. Het beheer bestaat onder andere uit hooiweidebeheer en duurzaam bosbeheer. Naar de toekomst toe zal ANB zich ook inzetten op een aantal nieuwe verbindingen waardoor de vallei beter als één aaneengesloten geheel toegankelijk zal zijn.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid
  • Bij zware wateroverlast wordt het wachtbekken van Webbekom in gebruik genomen als overstromingsgebied en is zowel Webbekom als de Begijnenbeekvallei ontoegankelijk.
  • Honden welkom aan de leiband
  • Parkeren: parking Halve Maan te Diest (Omer Vanaudenhovenlaan)

Contactinfo

Adres
Reustraat z.n.
3290 Diest

Meer info

Website ANB

<